From: "Marta" <m...@b...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <96bfhc$5ds$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
Subject: Odp: biszkopt
Date: Tue, 13 Feb 2001 21:04:42 +0100
Lines: 35
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: 36-tar-1.acn.waw.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 36-tar-1.acn.waw.pl
Message-ID: <3a899139$1@news.astercity.net>
X-Trace: 13 Feb 2001 20:55:37 +0100, 36-tar-1.acn.waw.pl
XPident: Unknown
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!36-tar-1.acn.waw.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:43866
Ukryj nagłówki
Użytkownik Katarzyna Głowala <i...@k...gliwice.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:96bfhc$5ds$...@z...polsl.gliwice.pl...
> Poprosze o niezawodny(?) przepis na ciasto biszkoptowe.
> Mam wielka ochote upiec tort!
>
To ja osmiele sie podac biszkopt Magdaleny Bassett. Jest to chyba najlepszy
biszkopt jaki jadlam i najlepszy jaki robilam i faktycznie wychodzi.
Oto on:
Podam ci przepis na moj biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie
zmienisz w sposobie przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki maki
Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie
bulka tarta.
Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 2/3 szklanki
cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle ubijajac,
dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac do
formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
patyczkiem.
Koniec cytatu.
Polecam i zycze smacznego.
Marta
|