Data: 2001-02-14 08:32:26
Temat: Re: biszkopt
Od: "Magdalena Gierlotka" <m...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Podam ci przepis na moj biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie
> zmienisz w sposobie przyrzadzenia:
> 5 bialek
> 5 zoltek
> 2/3 szklanki cukru
> 1 i 1/4 szklanki maki
> Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka,
nie
> bulka tarta.
> Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 2/3 szklanki
> cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle
ubijajac,
> dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
> delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac
do
> formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
> patyczkiem.
Otoz to - ja tez najczesciej nie daje zadnego proszku do pieczenia i zawsze
mi biszkopt wychodzi. Nawet jak troszke podgladam delikatnie uchylajac
drzwiczki... Moze taki bez proszku nie wyrasta strasznie bardzo, ale
przynajmniej nie czuc w nim sztucznosci:)
Pozdrawiam
Magda
|