Data: 2001-02-13 20:04:42
Temat: Odp: biszkopt
Od: "Marta" <m...@b...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Katarzyna Głowala <i...@k...gliwice.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:96bfhc$5ds$...@z...polsl.gliwice.pl...
> Poprosze o niezawodny(?) przepis na ciasto biszkoptowe.
> Mam wielka ochote upiec tort!
>
To ja osmiele sie podac biszkopt Magdaleny Bassett. Jest to chyba najlepszy
biszkopt jaki jadlam i najlepszy jaki robilam i faktycznie wychodzi.
Oto on:
Podam ci przepis na moj biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie
zmienisz w sposobie przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki maki
Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie
bulka tarta.
Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 2/3 szklanki
cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle ubijajac,
dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i
delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac do
formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic
patyczkiem.
Koniec cytatu.
Polecam i zycze smacznego.
Marta
|