Data: 2001-07-31 12:19:57
Temat: Odp: mam ?liwki mirabelki
Od: "kasiek" <k...@w...ps.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
niestety nie mam sokownika :(((
kachna
Użytkownik "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9k65as$7rn$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik kasiek <k...@w...ps.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9k5vcn$26r$...@z...man.szczecin.pl...
> > dość duzo, co z nich zrobić? oprócz kompotu...
> > kachna
> >
> >
> Swojego czasu pisałam o galaretce mirabelkowej z imbirem.
> Z mirabelek sporządzić sok w sokowniku. Następnie z soku zrobić galaretkę
> używając żel-fix'u dr'a Oetkera 2+1 dokładnie wg przepisu na opakowaniu,
> proporcje to 3/4 l soku na 40 dag cukru. Zanim dodasz żel-fix sok z cukrem
> należy przyprawić 1/2 pł. łyżeczki cynamonu, szczyptą mielonych goździków
i
> dwiema szczyptami mielonego imbiru (mówiło się na to galaretka z imbirem,
> więc nie miałam pojęcia o tych innych przyprawach). Można też użyć imbiru
> świeżego. wtedy nieduży kawałeczek obranego kłącza - trudno zdefiniować
> precyzyjnie ale mniej więcej objętościowo odpowiadający kostce o boku 2 cm
> kroimy w drobniutkie paseczki i gotujemy razem z sokiem do miękkości,
> dopiero potem odprawiamy wszystkie obrzędy z żel-fixem. Ze świeżym imbirem
> ma intensywniejszy i lekko piekący smak, więc jeżeli boisz się efektu
> pikantności w słodkim dżemie dodaj trochę imbiru i potem ew. więcej. Nie
> używaj innych substancji żelujących, bo wszystkie zawierają landrynkowe
> dodatki smakowe, tylko Oetker ma smak neutralny, po prostu pektyny i kwas
> cytrynowy.
> Jadam to cudo u Teściowej - warto spróbować!
>
> Agata Solon, naturalna
>
>
|