Data: 2002-03-01 01:52:36
Temat: Odp: oliwa do smazenia?
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Oleje tłoczone na gorąco i na dodatek rafinowane składają się w 99,99% z
tłuszczu, a tłoczone na zimno mają jeszcze sporo pozostałości komórek
roślinnych z których je wytłoczono: barwniki, śluzy, białka, związki
karbonylowe i.t.p. co znacznie obniża ich punkt dymienia. Z resztą po co
używać olej o wyższej wartości biologicznej do procesu, który spowoduje, że
ją utraci? To tak jakby wziąć kiwi obrać ze skórki starannie rozciapać,
włożyć do wody, godzinami gotując, a potem odcedzić i zjeść. Smak może by
jakiś miało, ale wartości odżywczych żadnych... Jak chcesz to przegrzebię
się przez kilka książek i napiszę dokładniej.
Anka - stsal
|