Data: 2000-03-17 08:53:24
Temat: Odp: zakwaszanie-odpowiedz
Od: "Krzysztof Marusiński" <o...@t...jest.to>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Rafal Wolski <r...@p...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9igA4.5116$O...@n...tpnet.pl...
> Wedlug mnie - co zreszta pokrywa sie z teoria Piotra, tylko on to madrzej
> wytlumaczyl - w torfie zachodza procesy fermentacji - tak jak w kiszonych
> ogorkach - mech torfowiec miedzy innymi kisnie i stad kwasny odczyn.
Najciekawsza cechą torfu wysokiego jest jego struktura. Taka włóknistość
wynika z nikłego stopnia rozkładu mchu. Jego rozkład jest bardzo ograniczony
w związku z jego małą wartością jako siedliska mikroorganizmów. Procesy
zachodzące w nim po jego obumarciu są bardzo ograniczone i nie zachodzi tam
proces rozwoju bakterii i grzybów.
Wprost przeciwnie. Jest on niemal sterylny.
--
:-) http://ogrod.to.jest.to
--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl
|