Data: 2002-08-28 11:27:09
Temat: [P] Szpinak - niby banalna sprawa, ale... długawe
Od: "Agusiek" <A...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Proszę bardzo kiedyś szukałam po sieci i to co najciekawszego (jak dla mnie)
znalazłam....
Pozdarwiam, Aga
---------------------------
Naleśniki ze szpinakiem
8 naleśników, 500 g szpinaku, 100 g utartego twardego sera, 3 jajka, 1 łyżka
mąki, 3 łyżki masła, 500 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak dokładnie wypłukać, oczyścić, odciąć końce łodyżek, osuszyć i
przesmażyć na 1 łyżce masła. Gdy szpinak lekko zmięknie, zdjąć go z ognia i
posiekać. 2 jajka ugotować na twardo, obrać, posiekać i wymieszać ze
szpinakiem. Przesmażyć mąkę na 1 łyżce masła, wlać mleko, gotować mieszając,
aż sos zgęstnieje, zdjąć go z ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką
muszkatołową, dodać do sosu surowe jajka, utarty ser i wymieszać. Połowę
sosu wymieszać ze szpinakiem, nałożyć na naleśniki i zwinąć w rulony.
Naleśniki ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem, zalać resztą
sosu i zapiekać 20 minut w temperaturze 200°C.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
10 naleśników, 1 kg świeżego lub 1/2 kg mrożonego szpinaku, 4 łyżki masła,
150 g sera feta, 1łyżeczka curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżki
śmietany
Świeży szpinak dokładnie umyj, odciśnij nadmiar wody i drobno posiekaj.
Mrożonego szpinaku nie rozmrażaj, tylko pokrusz na małe kawałki.
W rondlu lub głębokiej patelni roztop 2 łyżki masła, a kiedy się spieni,
dodaj przyprawy i mieszając smaż je 10 sekund. Wrzuć na przyprawy szpinak,
wymieszaj, przykryj i zagotuj. Pogotuj 10 minut pod przykryciem.
Szpinak na farsz do naleśników powinien być dość gęsty, dlatego mrożony
trzeba będzie odparować jeszcze przez parę minut bez przykrycia. Natomiast
świeży szpinak (jeżeli dobrze odcisnąłeś wodę po opłukaniu) może potrzebować
odrobiny wody podczas duszenia, aby się nie przypalił. Świeży szpinak
powinien pogotować się jeszcze 10 minut. Dodaj do szpinaku śmietanę i
szczyptę soli, a kiedy trochę przestygnie, fetę pokrojoną w kostkę.Na środku
każdego naleśnika układaj sporą łyżkę farszu szpinakowego. Zawijaj naleśniki
jak krokiety. Przed podaniem odsmaż z obu stron na pozostałym maśle.Jeżeli
chcesz wyostrzyć smak szpinaku, to na rozgrzane masło z przyprawami dodaj
rozgnieciony ząbek czosnku.
Lasagne ze szpinakiem
1 paczka makaronu lasagne, 3 kg świeżego szpinaku (same listki), 1 kg sera
białego (półtłusty), 4 jaja, 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
sos: 4 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3/4 l mleka, 1 liść laurowy, skórka z
cytryny, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, parmezan do posypania
Makaron lasagne ugotować al dente. ' Do naczynia z zimną wodą włożyć na
chwilę ugotowane plastry makaronu - zahartować. Ser wymieszać z czosnkiem, 2
jajami, solą i pieprzem. Szpinak oczyścić. Sparzyć wrzątkiem. Odcedzić na
sicie. Do misy włożyć szpinak, wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.
Przygotować sos beszamelowy:
Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę. Podgrzewać ok. 1 - 2 min. Następnie,
mieszając, wlać mleko. Dodać liść laurowy i skórkę cytrynową. Doprowadzić do
wrzenia. Zmniejszyć ogień. Podgrzewać mieszając ok. 20 minut. Doprawić solą,
pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne wąskie naczynie posmarować masłem. Warstwami układać składniki -
zacząć od sosu, potem makaron, ser, szpinak, makaron. Powtarzać dwukrotnie.
Na koniec polać beszamelem. Posypać parmezanem. Piec w piekarniku (180
stopni) 30 - 40 minut. Parmezan powinien się zazłocić
Ravioli ze szpinakiem:
35 dag mąki, 2 jajka, 3 łyżki oliwy, sól, 1 łyżka masła, 40 dag mrożonego
szpinaku (80 dkg świeżego), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki śmietany, pieprz,
gałązka bazylii, kilka suszonych grzybów
Do mąki wbić jajka, dodać oliwę, szczyptę soli i kilka łyżek zimnej wody,
zarobić elastyczne, zwarte ciasto, przykryć ściereczką.
Czosnek posiekać, szpinak rozmrozić, osączyć, przesmażyć z czosnkiem,
zaprawić śmietaną, przyprawić solą i pieprzem, poddusić.
Ciasto rozwałkować na dwa płaty, na jednym ułożyć szpinak, przykryć drugim,
docisnąć wokół farszu, pokroić na kwadraty, ugotować.
Grzyby pokroić, namoczyć, ugotować w 1/3 l wody, przyprawić, zagęścić mąką,
zagotować, sosem polać pierożki, posypać bazylią.
Placki ze szpinakiem:
1 kg szpinaku, 5 jajek, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki mąki, sól, pieprz, gałka
muszkatołowa, 3 łyżki śmietany, 5 ząbków czosnku
Liście szpinaku dokładnie umyć, osączyć, pokroić dość grubo, na dużej
patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak, krótko podsmażyć.
Umyte jajka wbić do miski, ubić, dodając mąkę, śmietanę, zmiażdżony w prasce
czosnek i przyprawy, połączyć masę z przesmażonym szpinakiem.
Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem, wyrównać powierzchnię, wstawić do
piekarnika, piec 30 min w 180°C.
Pieczarki ze szpinakiem:
30 dag liści szpinaku, 25 dag pieczarek, 3 łyżki masła, sól, pieprz, zioła
(jakie kto lubi - najlepiej świeże), garść makaronu ryżowego
Szpinak pokroić, wrzucić na wrzątek na 5 min. Pieczarki pokroić, usmażyć na
maśle, połączyć ze szpinakiem, podgrzewać 5 min. Dodać zioła, pieprz i sól
oraz ugotowany makaron.
Zapiekanka ze szpinakiem:
50 dag ziemniaków, 2 białka, 20 dag żółtego sera, 6 łyżek śmietany, 3 łyżki
masła, Vegeta Twist śródziemnomorska pikantna (siup za słup :)), łyżka
mąki, 25 dag brokułów lub szpinaku, 2 łyżki tartej bułki
Ziemniaki ugotować, zemleć. Dodać śmietanę, 1 łyżkę masła, mąkę, wymieszać,
przyprawić Vegetą, dodać pianę z białek. Tartą bułkę przesmażyć na maśle,
włożyć zblanszowany szpinak. Połączyć z masą ziemniaczaną,
naczynie nasmarować masłem, przełożyć do niego masę, posypać startym serem.
Piec w 200°C na złoty kolor.
|