Data: 2004-04-04 19:29:47
Temat: [P] mazurki
Od: "Martka" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl> napisał w
wiadomości news:c4ljl3$r2n$1@topaz.icpnet.pl...
> P.S. Szczegolnie zalezy mi na tym marcepanowym i tym z cynamonem.
w koncu dopadlam kompa :)) i klepie co nastepuje:
ciasto na mazurki (na 4 male, tzn takie 25x30)
1 kg maki krupczatki
0,5 kg masla
0,5 szkl cukru -pudru
4 zoltka
3/4 szkl smietany (gestej, min 18%)
otarta skorka z cytryny
wanilia
z podanych skladnikow zagniesc kruche ciasto. podzielic na 4 czesci i upiec
spody przy brzegach kazdego zrobic rancik.
mazurki (proporcje na 1 mały):
1. orzechowy
0,5 szkl smietany (18%)
1 szkl cukru
cukier waniliowy
15 dag orzechow mielonych
smietane z cukrem i cukrem waniliowym gotowac na malym ogniu 11 minut od
zawrzenia. zdjac z ognia, wsypac orzechy, dobrze wymieszac i szybko wykladac
na spod, bo tezeje w momencie. przybrac polowkami orzechow.
orzechy moga byc laskowe podprazane lub wloskie. migdalow nie polecam, chyba
ze ktos ma dostep do gorzkich (z samych slodkich jest bez smaku). kolejna
wariacja moze byc z kokosem zamiast orzechow. Robilam jeszcze mazurek
rozany, dodajac 3 lyzki konfitury z rozy i lyzeczke soku z burakow
2. kajmakowy waniliowy
0,5 l mleka
0,5 kg cukru
10 dag masla
wanilia
mleko z cukrem i wanilia gotowac na malym ogniu mieszajac do momentu, az
kropla spuszczona na spodeczek nie rozlewa sie. dlugo to trwa :) wtedy zdjac
z ognia, chwile ucierac, dodac maslo, ucierac wstawione do zimnej wody az
troche wystygnie i zacznie gestniec. wylozyc na spod, ozdabiac wg uznania.
3. kajmakowy czekoladowy
jak wyzej + tabliczka czekolady deserowej. dodawac ja pokruszona na kostki
wtedy co maslo
4. kajmakowy pomaranczowy
jak waniliowa + pol lyczeczki cynaonu i dwie lyzki zmielonej skorki
pomaranczowej smazonej w cukrze. w tym roku dodam jeszcze otarta skorke z
pomaranczy
5. mazurek pomaranczowy
do tego mazurka spod nalezy podpiec, nie upiec
2 pomarancze
2 szkl cukru
3/4 szkl wody
szklanka zmielonych orzechow lub migdalow
szklanka cukru pudru
1/3 szkl smietanki kremowki
pomarancze umyc, przekluc dosc gesto patyczkim, wlozyc do wrzatku i gotowac,
az patyczek mozna bez trudu wkluc w skorke. wyjac z wody, wystudzic na
sicie, pokroic w grube plastry. wlozyc je do wrzacego syropu sporzadzonego z
cukru i wody i gotowac az skorka stanie sie szklista (ok 15 minut), osaczyc
z syropu.
orzechy zmieszac z cukrem i smietanka i wylozyc na spod, na to ulozyc
plastry pomaranczy, wstawic na 20 minut di piekarnika 170st
6. mazurek marcepanowy
20 dag migdalow
olejek migdalowy
20 dag cukru-pudru
4 bialka
wanilia
wafel
migdaly sparzyc, obrac i zmielic.
10 dag cukru i 1 bialko utrzec z wanilia (ziarenkami). nastepnie dodac
aromat, migdaly, 1 bialko i ucierac. wsypac 10 deko cukru i piane z 1
bialka, ucierac. na koncu wymieszac z piana z ostantiego bialka i nakladac
na wafel. piec do zrumienienia (170st)
7. rodzynkowy (tego w tym roku pierwszy raz robie)
20 deko rodzynkow
10 deko migdalow
20 deko cukru-pudru
25 g maki ziemniaczanej
3 jajka
skorka z cytryny
migdaly sparzyc, obrac i zmielic. dodac cukier, rodzynki i ucierac. dodac
make ziemniacana. ubic jajka ze skorka cytrynowa, wymieszac z masa migdalowo
rodzynkowa. wylozyc na wafel, piec 15-20 minut w nagrzanym do 170st
piekarniku.
ufffff
tyle :))
pzdr
marta
|