Data: 2002-05-17 17:15:09
Temat: Paluszki serowe w malakserze
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Paluszki serowe w malakserze
500 ml maki
100 gr masla
1 jajko
1 lyzka octu
1 lyzka wody
szczypta soli
szczypta chili
150 ml grubo startego zoltego sera
1 lyzka kminku
Rozgrzac piec do 200C/400F.
Umiescic stalowe ostrze w misce malaksera, dodac make, maslo, sol,
chili. W malym naczyniu z dziubkiem zmieszac jajko, ocet i wode.
Trzymajac naczynie z dziubkiem w jednej rece jednoczesnie lac plyn
jajkowy do malaksera i druga reka wlaczac puls na 4-5 sekund, nie
dluzej.
Przelozyc do miski, dodac ser i kminek, i szybko polaczyc palcami
bardzo kluchowate ciasto, byle sie trzymalo i nie bylo suchej maki na
dnie miski, nie wiecej. Przelozyc do zamrazalnika na 5-10 minut,
podzieli na 2 czesci, kazda rozwalkowac na pol cm grubosci pomiedzy
dwoma arkuszami pergaminu. Wsadzic rozwalkowane ciasto z pergaminem do
zamrazalnika, az zesztywnieje. Wtedy latwo odkleic pergamin, pokroic
radelkiem na 2 cm pasy, piec na nieposmarowanej blasze 10 minut, albo az
blado zlote, ale nie brazowe.
Ta porcja miesci sie na 2 blachach. Ja pieke obie naraz, zmieniajac
pozycje w polowie pieczenia.
Magdalena Bassett
Kalifornia
|