Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:tITWfwu10v1DxTtENhM9+vFluHk=
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Message-ID: <5910101d$0$5156$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Pasternak - refleksje.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
Date: 08 May 2017 06:28:46 GMT
Lines: 23
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.67.42
X-Trace: 1494224926 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5156 37.47.67.42:18317
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:240784
Ukryj nagłówki
Wczoraj wykopałam z grządki ostatnie korzenie pasternaku, żeby wrzucić je
do rosołu - pasternak świetnie dosmacza rosołek, a ugotowane w rosole
korzenie to dla mnie przysmak.
Tak, świeży pasternak na wiosnę to jest to! Super warzywo - przechowuje się
świetnie w piwnicy przynajmniej do Wielkanocy (ostatnie jego korzenie
zużyłam na sałatkę wielowarzywną), a w gruncie, jak się okazuje, jeszcze
lepiej. Nawet na moim mrozowymi zastoisku, gdzie zima wykańcza wszystkie
warzywa!
Ostatnio dowiedziałam się, że może być uprawiany z rozsady - i to dla mnie
świetna sprawa, bo mogę przyspieszyć jego planowanie wysiewając (pęsetą)
namoczone i skiełkowane nasionka do plastikowych wielodoniczek - a po
Zimnych Ogrodnikach spokojnie wysadzić ma grządkę. Pasternak w gruncie
długo kiełkuje, więc ze względu na czas i wygodę wolę jednak mieć rozsadę,
co radzę też innym potencjalnym i aktualnym amatorom tego smacznego warzywa
:-)
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|