Data: 2007-01-31 14:36:51
Temat: Paszteciki z mięsem - półfrancuskie
Od: m...@g...pl (Monika Zarczuk)
Pokaż wszystkie nagłówki
witam.
Wypróbowane. Dobre. Polecam
paszteciki z ciasta półfrancuskiego
25 dkg mąki
22 dkg tłuszczu (masło, margaryna)
jajo
żółtko
8 dkg gęstej śmietany
sól do smaku
mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać jaja,
śmietanę i
sól; wymieszać nożem, a następnie zagnieść i szybko wyrobić ciasto (zbyt
długie
wyrabianie powoduje topienie się tłuszczu, a wtedy ciasto źle wyrasta).
ciasto
włożyć do posypanej mąką miski, przykryć i ochłodzić, potem rozwałkować na
grubość 0,5 cm i foremką o średnicy 5 cm lub małą szklanką wykrawać krążki
jeden
obok drugiego. połowę krążków odłożyć, w pozostałych powycinać małą foremką
(średnica ok. 2 cm) otwory. całe krążki ułożyć na blasze, brzegi ich
posmarować
białkiem, nałożyć na nie wycięte krążki, posmarować je rozmieszanym jajem,
upiec
w bardzo gorącym piekarniku (temperatura 250°c). osobno upiec posmarowane
jajem
małe krążki. upieczone paszteciki napełnić ciepłym nadzieniem nieco powyżej
brzegów krążka; przykryć małym krążkiem.
nadzienie z mięsa
25 dkg gotowanego pieczonego) mięsa
mała cebula
3 dkg tłuszczu (smalec)
sól i pieprz do smaku
ok. 5 dkg śmietanki
żółtko
mięso zemleć w maszynce, dodać drobno posiekaną, zrumienioną na tłuszczu
cebulę,
przyprawy, żółtko i śmietankę; wymieszać,podgrzać.
nadzienie z parówek
30 dkg parówek
parówki obrać ze skórki, przekrajać na połówki, następnie ostrym nożem -
wzdłuż.
rozwałkowane na grubość 0,5 cm ciasto pokrajać na prostokąty o bokach 6x8
cm.
wzdłuż każdego prostokąta ciasta kłaść przeciętą parówkę^ zlepiać lub zwijać
w
rulonik, układając na blasze zawinięciem ciasta do dołu. przed upieczeniem
posmarować rozmieszanym jajem. paszteciki z półfrancuskiego ciasta podaje
się na
gorąco, na ogrzanych talerzykach deserowych, z widelcem.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|