Data: 2007-01-31 15:17:20
Temat: Re: Paszteciki z mięsem - półfrancuskie
Od: "Ikselka" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Jan 31, 2:36 pm, m...@g...pl (Monika Zarczuk) wrote:
> witam.
>
> Wypróbowane. Dobre. Polecam
>
> paszteciki z ciasta półfrancuskiego
> 25 dkg mąki
> 22 dkg tłuszczu (masło, margaryna)
> jajo
> żółtko
> 8 dkg gęstej śmietany
> sól do smaku
Plus szczypta cukru, ale BEZ JAJ, a śmietany tyle, aby skleić ciasto.
Najpierw siekam masło w mące - na drobniutkie grudki. Potem dodaję
śmietanę, sól, cukier - zagniatam zimnymi dłońmi (dotykam nimi
zmrożonej kostki masła). Nadzienie - jakie kto lubi, potem posmarowac
jajkiem i do piekarnika.
(wspaniałe!!!
|