Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!sn-xit-05!sn-xit-06!sn-post-01!sup
ernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pasztet z kurek
Date: Fri, 08 Nov 2002 18:46:23 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 30
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:133862
Ukryj nagłówki
Nazbieralam pelne wiadro kurek. Po oczyszczeniu byla ich ogromna gora.
Zrobilam sos, czesc sparzylam i zamrozilam, a z czesci zrobilam pasztet.
Mysle, ze kazde jedrne grzyby by sie nadawaly.
Pasztet z kurek
2 litry oczyszczonych i pokrojonych w kawalki kurek
3 jajka, rozdzielone
6 plasterkow boczku
2 lyzki posiekanej pietruszki
1-2 lyzeczki mielonego pieprzu (do smaku)
1 lyzeczka soli
2 lyzki masla
3 lyzki maki
3 lyzki suchej tartej bulki
2 lyzki smietany
plat ciasta drozdzowego (slonego)
Zrobic drozdzowe ciasto, rozwalkowac na pol cm grubosci, posmarowac
jednym bialkiem. Ciastem wylozyc keksowke. Kurki podsmazyc na masle,
dodac przyprawy i pietruszke, przepuscic przez maszynke do mielenia
miesa wraz z 3 plastrami boczku. W misce dodac zoltka, make, smietane,
wymieszac dokladnie. Ubic pozostale bialka i delikatnie wymieszac z masa
grzybowa, przelozyc do keksowki na surowe drozdzowe ciasto (ktore w
miedzyczasie troche spuchlo). Wygladzic wierzch, pokryc 3 plastrami
boczku. Zakryc folia. Wstawic do goracego pieca, 160C/325F. Zapiec 45
minut, zdjac folie, piec nastepne 15-30 minut, uwazac, zeby ciasto sie
nie spalilo.
Po wystygnieciu wyjac z formy, kroic w plastry ostrym nozem.
Magdalena Bassett
|