Data: 2002-11-09 02:46:23
Temat: Pasztet z kurek
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nazbieralam pelne wiadro kurek. Po oczyszczeniu byla ich ogromna gora.
Zrobilam sos, czesc sparzylam i zamrozilam, a z czesci zrobilam pasztet.
Mysle, ze kazde jedrne grzyby by sie nadawaly.
Pasztet z kurek
2 litry oczyszczonych i pokrojonych w kawalki kurek
3 jajka, rozdzielone
6 plasterkow boczku
2 lyzki posiekanej pietruszki
1-2 lyzeczki mielonego pieprzu (do smaku)
1 lyzeczka soli
2 lyzki masla
3 lyzki maki
3 lyzki suchej tartej bulki
2 lyzki smietany
plat ciasta drozdzowego (slonego)
Zrobic drozdzowe ciasto, rozwalkowac na pol cm grubosci, posmarowac
jednym bialkiem. Ciastem wylozyc keksowke. Kurki podsmazyc na masle,
dodac przyprawy i pietruszke, przepuscic przez maszynke do mielenia
miesa wraz z 3 plastrami boczku. W misce dodac zoltka, make, smietane,
wymieszac dokladnie. Ubic pozostale bialka i delikatnie wymieszac z masa
grzybowa, przelozyc do keksowki na surowe drozdzowe ciasto (ktore w
miedzyczasie troche spuchlo). Wygladzic wierzch, pokryc 3 plastrami
boczku. Zakryc folia. Wstawic do goracego pieca, 160C/325F. Zapiec 45
minut, zdjac folie, piec nastepne 15-30 minut, uwazac, zeby ciasto sie
nie spalilo.
Po wystygnieciu wyjac z formy, kroic w plastry ostrym nozem.
Magdalena Bassett
|