Data: 2003-05-08 20:47:11
Temat: Piersi kurze w sosie serowym
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Piersi kurze w sosie serowym na 2 osoby
8-10 srednich pieczarek
2 piersi kurze bez skory i kosci
1 lyzka pieprzu swiezo skruszonego
maslo i olej do smazenia
100 ml rosolu
1 zabek czosnku
100 ml slodkiej smietanki
100 ml startego sera, np. mozarella
2 lyzki startego parmezanu
naczynie do zapiekania
Piec rozgrzac do 200°C. Pieczarki pokroic. Piersi obrac z tluszczu i
wlokien, umyc i obtoczyc w grubo ultuczonym pieprzu, obficie z kazdej
strony. Szybko obsmazyc piersi na bardzo goracym tluszczu (pol na pol
maslo i olej), az brazowe, i przelozyc do naczynia do zapiekania. Moga
byc surowe w srodku. Do goracej patelni dodac pieczarki, troche wiecej
tluszczu i podsmazyc, az zaczna brazowiec, dodac czosnek, i gdy
zmatowieje, rosol. Wymieszac zeskrobujac dno patelni. Zdjac z ognia,
dodac smietanke i ser mozarella, wymieszac i wylac na mieso. Zasypac
parmezanem. Piec az sos bedzie bulgotal i brazowial miejscami.
Jesli ma sie dwa lodkowate naczynia do zapiekania, to mozna zrobic
indywidualne porcje i tak podac na talerz w tych zapiekankach. Mozna
udekorowac liscmi bazyli.
Wedlug mnie, rosol dodaje wystarczajacej slonosci, ale jesli ktos musi
miec wiecej soli, to mozna dodac cwierc lyzeczki soli do smietanki.
Magdalena Bassett
|