Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pikantne koktajle
Date: Thu, 02 Mar 2000 12:19:21 +0000
Organization: -
Lines: 102
Message-ID: <3...@j...krakow.pl>
Reply-To: j...@j...krakow.pl
NNTP-Posting-Host: red208.jagiellonia.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.05 (Macintosh; I; PPC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24076
Ukryj nagłówki
Kilka dni temu obiecałam kontynuację wątku o koktajlach - tym razem na
"niesłodko". No, to start! (Podobnie jak w wersji słodkiej, nie podaję
szczegółowych proporcji, bo to dla każdego kwestia gudtu i smaku, i
podobnie jak poprzednio uprzedzam, że nie wszystkie są przeze mnie
wypróbowane).
As karo
Wymieszać 100 ml soku z czerwonych buraczków, 100 ml niesłodzonego soku
z marchwi i 100 ml kefiru, doprawić sokiem z cytryny, solą, białym
pieprzem i mielonym kminkiem. Wlewać do szklanek z kostką lodu i
przybrać zieloną pietruszką.
Krasnoludek
W dzbanku wymieszać 100 ml soku z selera i 100 ml niesłodzonego soku z
marchwi. W mikserze zmiksować 1 cebulę, nieduży korzeń pietruszki
(drobno pokrojony), posiekaną zieloną cebulkę (trybulkę) i sok
cytrynowy. Zwalniając obroty dolać maślankę, potem wszystko dokładnie
wymieszać z sokami jarzynowymi, doprawić solą i białym pieprzem.
Pikantny napój ogórkowy
250 g ogórków sałatkowych obrać, pokroić w kostki, zmiksować z dodatkiem
posiekanej główki cebuli, 1 ząbku czosnku, posiekanego szczypiorku,
listków melisy do smaku, soku cytrynowego i białego serka ziołowego (1
łyżka). Miksując na najwyższych obrotach dodać 150 g kwaśnego mleka.
Doprawić solą i pieprzem, podawać w szampankach.
Joggerdrink
Sok jarzynowy (1 szklanka) wymieszać z 200 g maślanki, sokiem cytrynowym
i utartym chrzanem. Doprawić solą i białym pieprzem, podawać w wysokich
szklankach ze słomkami, posypane siekanym szczypiorkiem.
Napój paprykowy
Niedużą czerwoną paprykę umyć, przekroić, dokładnie usunąć pestki i
białe części, pokroić w kosteczkę. 1 mały pomidor pokroić w kawałki,
cebulę przekroić na pół, ząbek czosnku takoż. Zmiksować wszystko wraz z
listkami melisy, sokiem pomarańczowym i cukrem - do chwili, aż powstanie
jednolita czerwona masa. Dodać słodką śmietankę (1 łyżka), biały pieprz,
sól i miksując na najniższych obrotach dodawać łyżką naturalny jogurt
(150 g).
Berta
150 g czerwonych buraczków ze słoika osączyć, pokroić wraz z 1 małą
cebulą, dodać utarty chrzan, sok cytrynowy i wszystko razem zmiksować.
Pod koniec dodawać maślankę. Doprawić solą i białym pieprzem.
Dama serca
1/2 cebuli obrać, pokroić w kawałki, dodać 1 ząbek czosnku, szkl. soku
pomidorowego, dokładnie zmiksować. Dodać kefir, do smaku sos tabasco i
szybko zmiksować. Doprawić solą i białym pieprzem.
Koktajl jarzynowy
2 marchewki i 50 g selera obrać, pokroić w kawałki, dokładnie zmiksować
z sokiem cytrynowym i 1 łyżeczką miodu. Na najniższych obrotach dolewać
powoli 250 g maślanki, doprawić solą ziołową lub selerową i pieprzem.
Manolito
75 g czerwonej albo żółtej papryki umyć, rozkroić, usunąć pestki i białe
części, pokroić na kawałeczki. 1 pomarańczę przepołowić, z jednej
połówki zetrzeć skórkę, a z obu wycisnąć sok, dodać wraz ze skórką do
papryki i dobrze zmiksować. Doprawić curry, krótko zmiksować z 150 g
naturalnego jogurtu, doprawić solą i białym pieprzem.
Ogródek ziołowy
1/2 małego ząbka czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać świeże
zioła (wszystko po łyżce i posiekane): koper, nać pietruszki,
szczypiorek, melisa, estragon (można go zastąpić suszonym) oraz 250 g
kefiru, dokładnie zmiskować. Doprawić białym pieprzem, solą i sosem
Worcester.
Wiosna
1 pęczek trybuli i dwa liście szczawiu pokroić, dodać 150 g soku
selerowego i sok cytrynowy, dokładnie zmiksować. Dodać 150 g kwaśnego
mleka, wymieszać, doprawić białym pieprzem i solą ziołową lub selerową.
Smacznego i... na zdrowie!
Joanna
|