Data: 2000-08-16 08:29:47
Temat: Prasa do winogron
Od: Krzysztof Wilk <w...@m...agh.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam po paru tygodniach urlopu.
Jak widzę z listy, poza normalnymi obowiązkami czeka mnie
przeczytanie 500 Waszych postów. Może za parę dni się z tym uporam.
A teraz pytanie: czy ktos zna skuteczną, w miarę szybką metodę
wycisnięcia soku z ok. 30 kg winogron?
W ubiegłym roku próbowałem maszynką do soków, taką przypominającą
maszynkę do mięsa. Ale w efekcie cała kuchnia była spryskana sokiem
a na ręce bomble od kręcenia korbą. A i trwało to pół nocy.
Półdzikie winorosle obrodziły w tym roku nadzwyczajnie. Ich owoce mało
nadają się do jedzenia (skórka, parę pestek i trochę soku między
jednym a drugim), natomiast sok po sfermentowaniu... mógłby być jadalny.
Tak więc szukam maszyny... w ostatecznosci trzeba będzie umyć nogi
i deptać... ale ten sok mocno farbuje.
Pomysłodawcy obiecuję kilka butelek sfermentowanego soku ;-)
I drugie pytanie - pewnie głównie do Janusza Czapskiego:
Z tychże winorosli posiało się sporo młodych. Czy takie siewki nadają
się na cos? na przykład na podkładki do szczepienia?
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof
|