« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-10-04 08:48:43
Temat: Produkcja chrzanu - pasteryzować?Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
postawić?
Pozdrawiam,
L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-10-04 08:53:18
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować??Lisciasty wrote:
> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
> postawić?
pasteryzować!
a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
moon-advisory
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-10-04 11:29:07
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
> pasteryzować!
> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
> moon-advisory
Dobry patent :]
Nie że nie chcę pasteryzować, raczej obawiałem się czy takie działanie
nie obniży "mocy" chrzanu. W samej obróbce problemu nie widzę :>
Pzdr.
L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-10-04 14:30:15
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?Dnia Mon, 4 Oct 2010 10:53:18 +0200, moon napisał(a):
> ?Lisciasty wrote:
>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
>> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
>> postawić?
>
> pasteryzować!
> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
>
> moon-advisory
Beztlenowce się ucieszą ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-10-05 08:22:07
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować??Ikselka wrote:
> Dnia Mon, 4 Oct 2010 10:53:18 +0200, moon napisał(a):
>
>> ?Lisciasty wrote:
>>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
>>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
>>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy,
>>> czy dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w
>>> chłód postawić?
>>
>> pasteryzować!
>> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
>> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
>> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
>> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to
>> trwalsza.
>>
>> moon-advisory
>
> Beztlenowce się ucieszą ;-)
nothing's perfect!
moon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-10-06 10:17:36
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?Patent z zapalaniem spirytusu można zmodyfikować dając na wierzch zawartości
słoika "miseczkę" z pergaminu albo innego papieru do pieczenia i w tym
zapalić spirytus (broń Boże z folii Al, bo chrzan ją zeżre i będzie czarna
plama).
Palenie na pokrywce niespecjalnie mi wychodzi, ale może ja jakiś lewy
jestem.
Polecam natomiast pasteryzację w mikrofalówce. Wkładamy słoiki i grzejemy
obserwując, który zaczyna wrzeć. Wówczas wyjmujemy zagotowane słoiki i
stawiamy do góry nogami na ściereczce.
NIE, NIE jeszcze żaden słoik mi przy tym nie wybuchł ani nawet nie pękł, a
mam już kilkaset tak zapasteryzowanych.
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-10-06 12:04:32
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?Dnia Wed, 6 Oct 2010 12:17:36 +0200, Jacek napisał(a):
> Wkładamy słoiki(...)
Z METALOWYMI nakrętkami???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-10-06 12:36:51
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ih82yae4ot9g.qtl065ocj77n.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 6 Oct 2010 12:17:36 +0200, Jacek napisał(a):
>
>> Wkładamy słoiki(...)
>
> Z METALOWYMI nakrętkami???
>
Tak z metalowymi! Ja też tak pasteryzuję przetwory. Już kilka lat i działa!
Pozdrawiam - Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-10-06 12:51:17
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:36:51 +0200, waldek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:ih82yae4ot9g.qtl065ocj77n.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 6 Oct 2010 12:17:36 +0200, Jacek napisał(a):
>>
>>> Wkładamy słoiki(...)
>>
>> Z METALOWYMI nakrętkami???
>>
> Tak z metalowymi! Ja też tak pasteryzuję przetwory. Już kilka lat i działa!
> Pozdrawiam - Waldek
Moze i działa, ale RAZ może nie zadziałać... i wypadek, kalectwo itp.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-10-06 16:18:17
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
> ?Lisciasty wrote:
> > Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
> > nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
> > zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
> > dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
> > postawić?
>
> pasteryzować!
> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
>
> moon-advisory
Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
mięsnych - np fasolka szparagowa.
Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |