Strona główna Grupy pl.rec.ogrody Produkcja chrzanu - pasteryzować?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Produkcja chrzanu - pasteryzować?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2010-10-04 08:48:43

Temat: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: Lisciasty <l...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
postawić?

Pozdrawiam,
L.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2010-10-04 08:53:18

Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: "moon" <m...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

?Lisciasty wrote:
> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
> postawić?

pasteryzować!
a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.

moon-advisory

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-10-04 11:29:07

Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: Lisciasty <l...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
> pasteryzować!
> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
> moon-advisory

Dobry patent :]
Nie że nie chcę pasteryzować, raczej obawiałem się czy takie działanie
nie obniży "mocy" chrzanu. W samej obróbce problemu nie widzę :>

Pzdr.
L.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2010-10-04 14:30:15

Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 4 Oct 2010 10:53:18 +0200, moon napisał(a):

> ?Lisciasty wrote:
>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
>> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
>> postawić?
>
> pasteryzować!
> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
>
> moon-advisory

Beztlenowce się ucieszą ;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2010-10-05 08:22:07

Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: "moon" <m...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

?Ikselka wrote:
> Dnia Mon, 4 Oct 2010 10:53:18 +0200, moon napisał(a):
>
>> ?Lisciasty wrote:
>>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
>>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
>>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy,
>>> czy dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w
>>> chłód postawić?
>>
>> pasteryzować!
>> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
>> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
>> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
>> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to
>> trwalsza.
>>
>> moon-advisory
>
> Beztlenowce się ucieszą ;-)

nothing's perfect!

moon

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2010-10-06 10:17:36

Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: "Jacek" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Patent z zapalaniem spirytusu można zmodyfikować dając na wierzch zawartości
słoika "miseczkę" z pergaminu albo innego papieru do pieczenia i w tym
zapalić spirytus (broń Boże z folii Al, bo chrzan ją zeżre i będzie czarna
plama).
Palenie na pokrywce niespecjalnie mi wychodzi, ale może ja jakiś lewy
jestem.
Polecam natomiast pasteryzację w mikrofalówce. Wkładamy słoiki i grzejemy
obserwując, który zaczyna wrzeć. Wówczas wyjmujemy zagotowane słoiki i
stawiamy do góry nogami na ściereczce.
NIE, NIE jeszcze żaden słoik mi przy tym nie wybuchł ani nawet nie pękł, a
mam już kilkaset tak zapasteryzowanych.
Jacek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2010-10-06 12:04:32

Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 6 Oct 2010 12:17:36 +0200, Jacek napisał(a):

> Wkładamy słoiki(...)

Z METALOWYMI nakrętkami???

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2010-10-06 12:36:51

Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: "waldek" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ih82yae4ot9g.qtl065ocj77n.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 6 Oct 2010 12:17:36 +0200, Jacek napisał(a):
>
>> Wkładamy słoiki(...)
>
> Z METALOWYMI nakrętkami???
>
Tak z metalowymi! Ja też tak pasteryzuję przetwory. Już kilka lat i działa!
Pozdrawiam - Waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2010-10-06 12:51:17

Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:36:51 +0200, waldek napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:ih82yae4ot9g.qtl065ocj77n.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 6 Oct 2010 12:17:36 +0200, Jacek napisał(a):
>>
>>> Wkładamy słoiki(...)
>>
>> Z METALOWYMI nakrętkami???
>>
> Tak z metalowymi! Ja też tak pasteryzuję przetwory. Już kilka lat i działa!
> Pozdrawiam - Waldek

Moze i działa, ale RAZ może nie zadziałać... i wypadek, kalectwo itp.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2010-10-06 16:18:17

Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: Aabacus <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
> ?Lisciasty wrote:
> > Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
> > nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
> > zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
> > dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
> > postawić?
>
> pasteryzować!
> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
>
> moon-advisory

Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
mięsnych - np fasolka szparagowa.
Adam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

tuje - czy nie za pozno do ogrodu ?
Re: turkuć, czy kuna, czy inna cholera....
Cis Hicksii czy pospolity na żywopłot ?
jak duży świerk serbski mogę kupić ?
ile?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

A nie mówiłam? :-))
Złota polska jesień (z soc.culture.polish)
co to za odmiana
Hybryda
Żurawie odleciały?

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X