Strona główna Grupy pl.rec.ogrody Produkcja chrzanu - pasteryzować? Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-2.dfn.de!ne
ws.dfn.de!feeder.erje.net!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!74.125.46.134.MISMATC
H!postnews.google.com!h7g2000yqn.googlegroups.com!not-for-mail
From: Aabacus <a...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Date: Wed, 6 Oct 2010 09:18:17 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 26
Message-ID: <3...@h...googlegroups.com>
References: <4...@d...googlegroups.com>
<i8c4lq$b68$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 78.88.205.197
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1286381898 29005 127.0.0.1 (6 Oct 2010 16:18:18 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Oct 2010 16:18:18 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: h7g2000yqn.googlegroups.com; posting-host=78.88.205.197;
posting-account=a5ySewkAAAC93-C055yNPfLQH8ZqRATu
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0;
GTB6.5; .NET CLR 1.0.3705),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:230460
Ukryj nagłówki

On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
> ?Lisciasty wrote:
> > Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
> > nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
> > zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
> > dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
> > postawić?
>
> pasteryzować!
> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
>
> moon-advisory

Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
mięsnych - np fasolka szparagowa.
Adam

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.10 Ikselka
07.10 Panslavista
07.10 Jacek
Zmierzch kreta?
Sternbergia lutea
Pomarańcza w doniczce
dracena
Test
jeszcze raz - co za roślina
jaka to roślina ?
Chwastnica w trawniku
rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
aronia na jarząbie coś sie dzieje
Klon palmowy - czesciowo uschnal po zimie
co zrobić z szyszkami?
Co urośnie w cieniu
Cebula w doniczkach
Szerokość ścieżki ogrodowej - jaka?
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?