Data: 2010-10-07 01:29:27
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1mw7cb8hkpg2o$.bj5v18crejte.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 6 Oct 2010 09:18:17 -0700 (PDT), Aabacus napisał(a):
>
>> On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
>>> ?Lisciasty wrote:
>>>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
>>>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
>>>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
>>>> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
>>>> postawić?
>>>
>>> pasteryzować!
>>> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
>>> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
>>> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
>>> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
>>>
>>> moon-advisory
>>
>> Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
>> bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
>> Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
>> mięsnych - np fasolka szparagowa.
>> Adam
>
> Pisałam przecież, że beztlenowce się ucieszą.
Bo to ktoś nie przeczytał dokładnie - na powierzchnię wylewano spirytus
salicylowy. No i kojarzyło sie z bańkami na pleckach.
|