Data: 2000-10-19 06:25:12
Temat: Prsiut? Tak! Ale jak?...
Od: "Adam Rolbiecki" <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam Wszystkich Bardzo Smacznie! (To już gdzieś słyszałem....)
Wróciłem dwa tygodnie temu z urlopu w Chorwacji i od tej pory na samo Jej
wspomnienie oblizuję się od ucha do ucha. Nie chodzi tu raczej o samą
Chorwację, ale o przebój kulinarny jakiego tam spróbowałem, a mianowicie
PRSIUT ! Dla niewtajemniczonych, a myślę, że takich tu niewielu, chodzi o
ichnią szynkę! Są różne prsiuty - każdy region ma swojego (albo swoją :).
Jednakowoż każdy prsiutek jest po prostu REWELACYJNY. Wydawałoby się to
banalne, ale takiego mięska jeszcze nie jadłem. Niestety, ten pogański
język, jakim jest chorwacki, nie pozwolił mi dogadać się dokładnie jak to
się robi. Czasem brakowało mi już rąk, ale z tego co udało mi się
wywiedzieć, to suma sumarum, wyrób prsiuta jest bardzo prosty. Mięso pekluje
się w jakiejś mieszance, a następnie suszy. I to wszystko! Nie wędzi, tylko
suszy! Jaka to mieszanka, jak długo suszyć - tego się nie dowiedziałem :( A
prsiuta robi tam każdy (podobnie jak rakiję). Pomyślałem, że może ktoś z Was
wie (słyszał, robił, podglądał - właściwe podkreślić) jak przyrządzić ten
smakołyk? Nie ukrywam, że liczę na odpowiedzi, bo porcja prsiuta, którą
sobie przywiozłem, kurczy się w zastraszającym tempie....
Pozdrawiam,
Adam (Member of Fan Club Prsiut)
|