Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!fu-berli
n.de!uni-berlin.de!dial-283.jgora.dialog.net.PL!not-for-mail
From: FreeMen <f...@d...cz>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ptasie mleczko - dla smakoszy...
Date: Mon, 28 Jan 2002 23:38:34 +0100
Lines: 41
Message-ID: <a34jpn$15gmnj$1@ID-117872.news.dfncis.de>
NNTP-Posting-Host: dial-283.jgora.dialog.net.pl (62.87.156.27)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1012257401 39344883 62.87.156.27 (16 [117872])
X-Newsreader: Forte Agent 1.9/32.560
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93845
Ukryj nagłówki
Przepis na "medalową" sztukę mojego wujka, mistrza cukiernika.
Wielokrotnie sprawdzony... :-)
W rolach głównych:
5 żółtek
1 (do dwóch = upodobania) łyżka kakao
12 łyżek cukru
1 paczka cukru waniliowego
8 łyżek żelatyny spożywczej
1 margaryna
2 galaretki owocowe
Owoce do wyboru: ananasy, brzoskwinie, jabłka, gruszki - "miękkie"
Proces twórczy:
1 szklankę przegotowanej ciepłej wody rozpuścić z żelatyną,
dodać do roztopionej margaryny, doprowadzić do wrzenia,
następnie całość ostudzić.
Rozmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać ostudzoną mieszankę margaryny/wody/żelatyny.
Dobrze rozmiksować całość.
Połowę wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem (aby nie wyciekało)
i włożyć "do stężenia" do lodówki
Do pozostałej części wsypać kakao i rozmiksować.
Do już "skrzpłej" części z lodówki dolać drugą część z kakaem i
ponownie ostudzić w lodówce.
Nałożyć na wierzch posiadane owoce i zalać to wszystko lekko już
tężejącą (wcześniej przygotowaną) galaretką owocową.
Wstawić całośc do lodówki i starać się zabić jakoś czas w oczekiwaniu,
aż galaretka nabierze właściwej konsystencji...
Wtedy niecierpliwie "rozbroić tortownicę i ... tak właśnie smakuje ptasie
mleczko, czyli niebo w ustach :-)
Smacznego.
FreeMen www.FreeMen.prv.pl
--
"Największym problemem świata jest to,
że głupcy są absolutnie pewni,
a mędrcy pełni wątpliwości" - Bertrand Russell
|