Data: 2005-09-19 09:18:42
Temat: RE: Lasagna?
Od: j...@w...pl (Joanna Michalska)
Pokaż wszystkie nagłówki
> 1. Jak ugotować makaron aby się nie posklejał?
ja nie gotuję za dużo czasu się marnuje
> 2. Lepiej robić z ugotowanego czy suchego?
lepszy suchy układasz na beszamel i sos mięsno warzywny lub warzywny i samo
dojdzie tylko dobry makaron trzeba kupić bo imho lubella jest za twarda
> 3. Co można jeszcze dodać zamiast mięsa (moja kochanka nie lubi). ;)
ja robiłam z marchewką i groszkiem (mrożonka w kostkę) pomidory bez skórek
cebula można jeszcze dodać paprykę w różnych kolorach i żeby sos za gęsty
nie był bo wtedy ładnie w makaron się wchłonie
> 4. Co robić aby była soczysta, makaron nie wysychał zbytnio u góry?
no to oczywiście beszamel duże ilości
ja przekładam następująco
na dno beszamel na to makaron potem sos warzywny i na to ser żółty a na to
znowu beszamel makaron itd., na wierzchu powinien być beszamel z serem aby
się nie wysuszał makaron i ostatnio jak zrobiłam suuppeerr wyszło i makaron
był akurat miękki nie za twardy i nie rozgotowany
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|