Data: 2003-03-28 21:18:05
Temat: RE: Żeberka
Od: j...@s...pl (Joanna Michalska)
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam.
> Czytanie listy nie zawsze wpływa pozytywnie na gotowanie. Kiedyś, jak
> robiłem żeberka, to je robiłem, i już. A teraz, od jakiejś
> godziny noszę
> się z zamiarem i nie wiem, jak je przyrządzić. ;-) Tyle sposobów...
> Eh...
> Może ma ktoś jakiś wypróbowany i raczej niezbyt egzotyczny
> przepis? Nie
> egzotyczny, bo w domciu mam same podstawowe rzeczy, tzn. trochę
> warzywek, przyprawy, itp.
> --
> Pozdrawiam,
> Michał Byrecki
>
>
Witam ja swojego czasu zrobiłam żeberka wg takiego przepisu
=====================
Kugiel
250 dag ziemniaków,
65 dag żeberek wieprzowych,
8 dag cebuli,
5 dag bułki pszennej,
4 dag smalcu,
7 dag bułki tartej,
mleko,
pieprz, sól
Ziemniaki zetrzeć na tarce. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę pokroić
w kostkę, usmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do
smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Żeberka wyporcjować. Rondel lub
brytfannę posmarować smalcem, posypać tartą bułką. Masę ziemniaczaną i
żeberka układać na przemian warstwami (masa ziemniaczana powinna być na
spódzie i wierzchu). Piec w gorącym piekarniku na złocisty kolor.
>From Z.Wodecki <w...@k...net.pl>
=======================
I wyszły pyszne tylko uznałam że następnym razem dodam więcej ziemniaków bo
ta ilość trochę nie starczała na moją rodzinkę.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|