Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Ollla" <o...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: 2 dorsze - jak?
Date: Fri, 17 Feb 2006 15:33:38 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 30
Message-ID: <dt4msj$36p$1@news.onet.pl>
References: <dt4jge$ak1$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.153.186.4
X-Trace: news.onet.pl 1140186835 3289 217.153.186.4 (17 Feb 2006 14:33:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Feb 2006 14:33:55 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
X-Sender: WfkpuBewy7VDTOwvuMDAjVBQUgpdzh0Q
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260564
Ukryj nagłówki
> Witam!
> Mam 2 całe sprawione dorsze i nie wiem jak sie do nich zabrać, a nie chcę
> robić poprostu smażonych.
Hej.
Dostałam właśnie w newsletterze wyborczej, może się przyda :
Zapiekanka z dorsza i ziemniaków
Czas przygotowania: 10 minut, czas pieczenia: 25-30 minut
1 słoiczek majonezu, 5 łyżek ostrej musztardy (np. chrzanowej), 3-4 łyżki
soku z cytryny, sól, pieprz, 80 dag ziemniaków (obranych i pokrojonych w
cienkie plasterki), 4 filety z dorsza lub innej białej ryby morskiej (po 20
dag), 4 łyżki posiekanej natki, olej do smarowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę wykładamy warstwą folii
aluminiowej i smarujemy olejem. Mieszamy majonez z musztardą i sokiem
cytrynowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszaniną polewamy ziemniaki i
mieszamy, aż całe pokryją się sosem. Na 3/4 powierzchni przygotowanej blachy
układamy warstwę ziemniaków (każdy plasterek otrząsamy z nadmiaru sosu).
Pieczemy jakieś 13-14 minut, aż ziemniaki zaczną się robić brązowe (około
12-13 minut). Ryby smarujemy pozostałym sosem majonezowym, przyprawiamy solą
i pieprzem, układamy na wolnej części blachy obok ziemniaków. Wstawiamy do
piekarnika jeszcze na jakieś 10 minut - ryba powinna być w środku upieczona,
a ziemniaki miękkie. Przed podaniem posypujemy natką.
Pozdrawiam, Ollla
|