Data: 2011-10-31 22:12:47
Temat: Re: "204 dania z dyni".
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 31 Oct 2011 15:02:27 -0700 (PDT), Artustas napisał(a):
> On 30 Paź, 15:25, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> On 30 Paź, 15:23, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>
>>> Bardzo dobre przepisy.
>>> Do pobrania:http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festiwal/
strony/204dania.html
>>
>> ...poszczególne rozdziały trzeba pobierać po jednym.
>
> Właśnie wyjechała zapiekanka z piekarnika wg. przepisu z ww. stronki:
>
> DYNIA Z MAKARONEM
> Składniki:
> 1 kg dyni, 2-3 łyżki oleju, 4 jaja, 200 g makaronu (wstążki), 1
> łyżeczka mielonego cynamonu, 2-3 łyżki cukru, sól; tłuszcz i bułka
> tarta do formy.
>
> Przygotowanie:
> Ugotować makaron. Umytą dynię obrać i po usunięciu pestek pokroić na
> drobne kawałki, a następnie obsmażyć na oleju, wymieszać z makaronem,
> ubitymi z cukrem jajami i cynamonem. Odrobinę posolić. Uzyskaną masę
> przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
> Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.
>
> Miodzio, najprostsze potrawy uważam za najlepsze.
Dokładnie.
> Miałem skusić się na coś z dodatkiem mleka i/lub śmietany, ale
> małżonka karmiąca, na diecie bez białka krowiego, czyli wszystko od
> woła odpada:( .
> Ogólnie lubię dania z dyni, pamiętam jak moja prababcia robiła na
> słodko z ryżem...
I z masłem i cynamonem?
Ja na razie marynuję i duszę dynie Lunga, duszone z przeznaczeniem na zupę.
Na przepisy z tej stronki mam całą zimę, na pierwzy ogień pójdzie Lunga, bo
najmniej zwięzła i pewnie krócej wytrzyma, ale za to pyszna, potem dynie
piżmowe i makaronow. Chyba się zamienimy w dynie wszyscy w domu, moja zupa
dyniowa już trzeci raz w ciągu niecałych dwóch tygodni była i ciągle robi
furorę :-)
|