Data: 2002-01-26 19:39:12
Temat: Re: A teraz pektyna i żelatyna - pytanie
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> z pektyn? i żelatyn? w nadzieniach owocowych? Czy te składniki nie
>> dyskwalifikuj? swoich "nosicieli" do wypieków?
>
> Pektyna jest naturalna. Wiekszosc owocow zawiera pektyne, szczegolnie
> jablka (dladego sie je czesto dodaje do innych owocow w dzemach, bo maja
> mniej). Poza tym : i zelatyna, i pektyna w pieczeniu "wymiekaja"... ale po
> ostudzeniu im toto przechodzi. Wiec nie masz sie czego bac.
dodam tylko: i pektyna i żelatyna są naturalne. Pektyna pochodzenia
roślinnego a żelatyna zwierzęcego (kości i skóra). To ostatnie na ogół, bo
istnieje też żelatyna nie-zwierzęca.
Waldek
|