Data: 2002-01-26 19:30:27
Temat: Re: A teraz pektyna i żelatyna - pytanie
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Bernadetta Madoń" <p...@s...de> a écrit dans le message news:
a2uqvu$5b2$...@n...onet.pl...
>
> Ja z kolei uwielbiam pieczenie ciast i zawsze mam co? ?wieżo zrobionego.
> Mamy kłopoty z konsumpcj?, bo jest nas tylko troje (i jeden ma tylko 2
latka
> :)).
> Z Apfelmusu piekę szarlotki, dodaj?c jeszcze starte jabłka. Ale - dzisiaj
> kupiłam Apfelkraut!!!
> Znalazłam go w Famili, wygl?da podobnie jak polska marmolada, jest twardy,
> ale smak inny, według mnie lepszy. Martwi mnie tylko, że w składzie jest
> pektyna. Oczywi?cie w każdym sklepie s? Fruchtaufstrich'y jedno- i
> kilkuowocowe, ale wszystkie maj? w składzie pektynę
> Czy to ma wpływ na zachowanie się tych dżemów podczas pieczenia? W ogóle,
co
> z pektyn? i żelatyn? w nadzieniach owocowych? Czy te składniki nie
> dyskwalifikuj? swoich "nosicieli" do wypieków?
Pektyna jest naturalna. Wiekszosc owocow zawiera pektyne, szczegolnie jablka
(dladego sie je czesto dodaje do innych owocow w dzemach, bo maja mniej).
Poza tym : i zelatyna, i pektyna w pieczeniu "wymiekaja"... ale po
ostudzeniu im toto przechodzi. Wiec nie masz sie czego bac.
Ewcia
--
Niesz !
|