Data: 2002-01-26 17:15:45
Temat: A teraz pektyna i żelatyna - pytanie
Od: "Bernadetta Madoń" <p...@s...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
wiadomości
> zobacz jeszcze normalny Apfelmus. Większość jest trochę zbyt ciapciata do
> ciast, ale jadłem u ludzi w cieście francuskim Apfelmus realowy. Trochę
> zagęścić, dodać Calvadosa i cynamonu i pasuje ;-))
> Ja ciast nie piekę, za wyjątkiem pierników świątecznych. Przedwczoraj
> ostatni zmarł gwałtowną śmiercią :-(
>
> Waldek
>
Ja z kolei uwielbiam pieczenie ciast i zawsze mam coś świeżo zrobionego.
Mamy kłopoty z konsumpcją, bo jest nas tylko troje (i jeden ma tylko 2 latka
:)).
Z Apfelmusu piekę szarlotki, dodając jeszcze starte jabłka. Ale - dzisiaj
kupiłam Apfelkraut!!!
Znalazłam go w Famili, wygląda podobnie jak polska marmolada, jest twardy,
ale smak inny, według mnie lepszy. Martwi mnie tylko, że w składzie jest
pektyna. Oczywiście w każdym sklepie są Fruchtaufstrich'y jedno- i
kilkuowocowe, ale wszystkie mają w składzie pektynę
Czy to ma wpływ na zachowanie się tych dżemów podczas pieczenia? W ogóle, co
z pektyną i żelatyną w nadzieniach owocowych? Czy te składniki nie
dyskwalifikują swoich "nosicieli" do wypieków?
To tyle pytań, na razie ;)
Bernadetta
|