Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Bernadetta Madoń" <p...@s...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: A teraz pektyna i żelatyna - pytanie
Date: Sat, 26 Jan 2002 18:15:45 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 28
Sender: b...@p...onet.pl@osbk-3e36a211.pool.mediaways.net
Message-ID: <a2uqvu$5b2$1@news.onet.pl>
References: <a2p0qh$ldt$1@news.onet.pl> <a2r0v3$83e$1@news.onet.pl>
<3...@z...fu-berlin.de> <a2shq9$mcc$1@news.onet.pl>
<a2snd1$tgo$00$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: osbk-3e36a211.pool.mediaways.net
X-Trace: news.onet.pl 1012068158 5474 62.54.162.17 (26 Jan 2002 18:02:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Jan 2002 18:02:38 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93572
Ukryj nagłówki
Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
wiadomości
> zobacz jeszcze normalny Apfelmus. Większość jest trochę zbyt ciapciata do
> ciast, ale jadłem u ludzi w cieście francuskim Apfelmus realowy. Trochę
> zagęścić, dodać Calvadosa i cynamonu i pasuje ;-))
> Ja ciast nie piekę, za wyjątkiem pierników świątecznych. Przedwczoraj
> ostatni zmarł gwałtowną śmiercią :-(
>
> Waldek
>
Ja z kolei uwielbiam pieczenie ciast i zawsze mam coś świeżo zrobionego.
Mamy kłopoty z konsumpcją, bo jest nas tylko troje (i jeden ma tylko 2 latka
:)).
Z Apfelmusu piekę szarlotki, dodając jeszcze starte jabłka. Ale - dzisiaj
kupiłam Apfelkraut!!!
Znalazłam go w Famili, wygląda podobnie jak polska marmolada, jest twardy,
ale smak inny, według mnie lepszy. Martwi mnie tylko, że w składzie jest
pektyna. Oczywiście w każdym sklepie są Fruchtaufstrich'y jedno- i
kilkuowocowe, ale wszystkie mają w składzie pektynę
Czy to ma wpływ na zachowanie się tych dżemów podczas pieczenia? W ogóle, co
z pektyną i żelatyną w nadzieniach owocowych? Czy te składniki nie
dyskwalifikują swoich "nosicieli" do wypieków?
To tyle pytań, na razie ;)
Bernadetta
|