Data: 2003-10-18 14:21:35
Temat: Re: ADL - Dłuuuugie!
Od: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Rukasu" <r...@a...net> napisał w wiadomości
news:bmr9me$1voi$1@foka.aster.pl...
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:bmqr5h$mjf$1@news.onet.pl...
>
> >> Czy mogłabyś podać na niego (lub przynajmniej jego wypowiedź) jakiś
> >> namiar? :-o
> >
> > Podawałam już wielokrotnie, ale Ty słyszysz tylko siebie.
>
> No to podaj jeszcze raz, albo przynajmniej wskaż post w którym podawałaś.
Grupy dyskusyjne - serwer: news.dieta-optymalna.info
ze zmianą portu standardowego 119 na 7777
news://news.dieta-optymalna.info/dieta.optymalna
Uwaga: Grupy opty musisz niestety zasubskrybować, albo wiadomość żmudnie
szukać na stronie www.dieta-optymalna.info
Naszych grup nie da się wygooglać... :((( są na prywatnym serwerze.
Próba założenia grupy w usenecie (choćby w tym właśnie celu) też jest
nierealna. Dieta Optymalna nie mieści się nie tylko w uczonych głowach elity
naukowej, ale także w przyjętej konwencji usenetu.
Na poniższej grupie zamieszczam wypowiedzi lekarzy na temat różnych chorób.
Ów onwencjonalny lekarz również pisze do miesięcznika "Optymalni" z którego
pochodzą te artykuły (m.in. na temat CELIAKII - post z dnia 2003-05-17)
Miesięcznik, a nawet dwa, są do nabycia w Empiku.
news://news.dieta-optymalna.info/dieta.optymalna.ogl
oszenia
news://news.dieta-optymalna.info/dieta.optymalna.prz
episy
news://news.dieta-optymalna.info/dieta.nadwaga
> A raczej w podanym przez CIEBIE SAMĄ linku
> (http://www.borgis.pl/czytelnia/nm_gastro/04.php) stoi jak byk:
> "Jedynie surowce i produkty bezglutenowe przebadane na zawartość glutenu i
> oznaczone symbolem "Przekreś-lony Kłos" powinny być stosowane w diecie.
> 1. Mleko i przetwory mleczne dozwolone. Niektóre produkty mleczne (sery
> żółte, jogurt) mogą czasem zawierać dodatek mąki, dlatego przed podaniem
[...]
> 2. Mięso, wędliny, drób, jaja, ryby. W pełni dozwolone, jeśli składniki
> dodawane przy sporządzaniu potraw są bezglutenowe.
> 3. Mąka i przetwory zbożowe. Dozwolone: kasza kukurydziana, jaglana,
> gryczana, mąka ziemniaczana, ryż i mąka ryżowa, mąka sojowa, makarony
> bezglutenowe.
> 4. Warzywa, owoce. Dozwolone bez ograniczeń.
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> 5. Napoje. Bez ograniczeń soki owocowe i warzywne. Kawa zbożowa, Inka,
kakao owsiane są zabronione.
> 6. Słodycze, desery. Dozwolone bez ograniczeń: żelatyna, galaretki,
budynie,
> kiśle z mąką ziemniaczaną, ryżową, kukurydzianą. Do wypieku ciast należy
> używać bezglutenowego proszku do pieczenia, drożdży, ewentualnie sody
> oczyszczanej."
>
> Więc kto tak naprawdę słyszy tylko siebie? :-(
Jest jedna różnica między autorem przeze mnie cytowanym a autorami
powyższych zaleceń/ograniczeń: Autorzy: Anna Cybulska, Anita Nekanda-Trepka
z Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii Instytutu Żywności i
Żywienia w Warszawie Kierownik Kliniki: prof. dr hab. n. med. Jan
Dzieniszewski.
Nie wzięli oni w swych zaleceniach absolutnie żadnej innej choroby pod uwagę
oprócz tej jedynej celiakii i TYLKO POD JEJ kątem ustawili rodzaj diety.
"Nasz" konwencjonalny lekarz z "Optymalnych" współpracuje z pismem już
kilka lat i "skażony" optymalnym środowiskiem prawdopodobnie zaczął patrzeć
na owoce i warzywa bardziej krytycznym okiem, zwłaszcza że (jak powinieneś
się zgodzić) MIESZANIE tłuszczów z węglowodanami może dać "mieszankę
wybuchową" ... co widać czasem nawet na grupach w formie serii
wykrzykników... ;))))
> To podaj jeszcze raz, albo wskaż GDZIE podawałaś. Będę wdzięczny.
Podam Ci jeszcze kilka opty linków, bo jak dotąd nie dowiedziałam się, czy w
ogóle coś czytałeś z naszych opty stron. Wiem już, że kilka razy miałeś
jakąś książkę Kwaśniewskiego w ręce... Nie wiem jak to rozumieć
1. czytałeś z dobrą wolą zrozumienia co ten dziwny autor chce w niej
przekazać;
2. przekartkowałeś wyciągając już na pierwszy rzut oka błyskotliwy wniosek,
że
szarlatan i szkoda na niego czasu)... Prawie wszyscy na początku tak
reagują... ;)))
http://www.dieta-optymalna.info/
http://ikoiko.republika.pl/
http://www.optymalni.pl/
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/
http://mlodziez.optymalni.one.pl/
http://www.optymalni.poznan.pl/
http://optymalni.waw.pl/
http://strony.wp.pl/wp/arkadiakrotoszyn/
http://www.wgp.com.pl/
http://www.members.optushome.com.au/bartim
http://www.optymalni.poznan.pl/historie/turostowski.
htm
> > No o co, będziemy teraz analizować szczegółowo w dyskusji celiakię?
> > Nie mam na to czasu.
>
> Wydawało mi się, iż ten podwątek poświęcony jest WŁAŚNIE celiaki! :-/
Ja patrzę już od kilku lat na choroby przez pryzmat diety optymalnej. W jej
teoii zawarte jest wszystko, od czego trzeba zacząć by ponownie stopniowo,
krok po kroku kolejno wyciągać następne wnioski.
Dyskusja w tej chwili na grupie jest dość chaotyczna. Metoda odbijania
piłeczki, skakania z tematu na temat w sumie niczego nie wyjaśnia, ale z
pewnością prowokuje do sprzeczek nie wspomnę o personalnych uwagach. Teorie
medycyny konwencjonalnej i optymalnej są osadzone na kompletnie odmiennych
założeniach u podstaw których są diametralnie odmienne diety.
Są one jak korzenie drzewa, od których wyrasta pień, gałęzie i cała reszta.
Nawet budowanie domu trzeba zaczynać od fundamentu. Inaczej się nie da... :(
> >> A ponieważ gluten występuje w wielu popularnych zbożach, mąkach i
> >> wyrobach mącznych, chory zastępuje je zwykle innymi produktami - ze
zbóż
> >> nie zawierających glutenu. Ale to cała różnica w diecie bezglutenowej:
> >> jeśli jesteś bezglutenowym optymalnym to jesz tłusto, a jak
> >> bezglutenowym wegą to jesz warzywa + owoce + bezglutenowe zboża.
No i co? Czy taka dieta LECZY?
Eh... Wrzucę jednak te wypowiedzi obu lekarzy. Ale bardzo Cię proszę, albo
zaczniesz cokolwiek czytać z opty tekstów, albo nie mów juz nic krytycznego
o DO skoro nic albo niewiele czytałeś.
----------------------------------------------------
--------
"Optymalni" - miesięcznik nr 3(43) marzec 2003
wkładka CENTRUM ŻYWIENIA OPTYMALNEGO Jastrzębia Góra
----------------------------------------------------
------------------------
LEKARZE O CELIAKII
Poniżej publikujemy dwie opinie na temat celiakii, wyrażone przez
przedstawiciela medycyny konwencjonalnej i lekarza optymalnego.
Celiakia zwana chorobą trzewną jest przewlekłym zespołem jelitowego złego
wchłaniania w wyniku braku tolerancji glutenu lub jego frakcji gliadyny.
Choroba ta polega na wrodzonym defekcie enterocytów , który warunkuje jej
zwiększoną przepuszczalność glutenu, czyli białek zawartych w ziarnach
pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. gliadyna przenikając przez błonę
komórkową działa w organizmie jak antygen, łączy się z przeciwciałem, tworzy
kompleksy immunologiczne w błonie śluzowej jelita czczego, wzmacnia również
agregację limfocytów K, uszkadzając błonę śluzową jelita. Ciężkie postacie
choroby mogą stanowić zagrożenie życia chorego. Podkreśla się rodzinne
występowanie celiakii. Może ona przebiegać z okresami zaostrzeń i remisji.
Objawy choroby występują szybko po spożyciu pokarmów zawierających gluten.
Następuje wzdęcie brzucha, osłabienie, kurczowe bóle, biegunka obfita i
cuchnąca, stolce z dużą zawartością tłuszczów. Dołączyć się może
odwodnienie, niedożywienie mimo spożywania nawet obfitych posiłków, anemia
wynikająca z niedoboru kwasu foliowego i witaminy B12, kurza ślepota z braku
witaminy A, osteoporoza z niedoboru wapnia i witaminy D. Badania
laboratoryjne wykazują anemię, stolce zawierają ponad 6 g tłuszczu na dobę.
Cholesterol jest obniżony, upośledzone jest wchłanianie węglowodanów,
białek, tłuszczów i żelaza.
Badaniem stwierdza się charakterystyczne wzdęcia brzucha, cechy odwodnienia,
niekiedy zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, pękanie paznokci, łamliwość
włosów. U dzieci obserwuje się brak przyrostu wagi ciała, zapadnięte
policzki, utratę płynów i elektrolitów prowadzącą niekiedy do wstrząsu.
Dziecko z celiakią jest płaczliwe i drażliwe. Objawy u dzieci występują
zwykle po odstawieniu od piersi i włączeniu pokarmów pochodzenia zbożowego.
Badaniem rentgenowskim stwierdza się przyspieszoną perystaltykę jelita
cienkiego, w badaniu histologicznym stwierdza się spłaszczenie i zanik
kosmków jelita. Dobrym testem jest odstawienie pokarmów zawierających
gluten -zwykle następuje spektakularna poprawa stanu chorego.
W leczeniu konieczne jest stosowanie całkowicie bezglutenowej diety. Trzeba
odstawić spożywanie chleba, ciast, cukru, owoców słodkich, rodzynków,
pomidorów. Zaleca się białka zwierzęce, ryby, tłuszcze roślinne. Niekiedy
chorzy z celiakią nie tolerują mleka z powodu braku laktozy. Podkreśla się
również konieczność uzupełnienia płynów i elektrolitów, witamin, żelaza. W
ciężkich przypadkach choroby trzewnej podaje się niekiedy kortykosterydy.
Może zaistnieć konieczność żywienia dożylnego.
dr n. med. Aleksander Grigorjew
Ordynator w Szpitalu im. M. Skłodowskiej-Curie
w Lidzbarku Warmińskim
----------------------------------------------------
--------------
Człowiek, podobnie jak i zwierzę posiada ściśle określony model odżywiania
wynikający z możliwości przyswajania przewodu pokarmowego. Dla określonego
gatunku pewne produkty są jadalne, a inne nie: np. lew nie je trawy, a zebra
nie zje lwa. Tak samo jest z człowiekiem, dla którego nienaturalnym
pożywieniem są ziarna zbóż. To, że jadamy chleb i inne przetwory mączne
możliwe jest dzięki wprowadzeniu obróbki termicznej, która poprawia
przyswajalność pokarmów do tego stopnia, że z niejadalnych mogą stać się
jadalnymi.
W warunkach naturalnych człowiek nie mógł spożywać ziaren zbóż, ponieważ na
surowo są niejadalne.
Obecnie prawie nikt się już nad tym nie zastanawia, a przecież właśnie
celiakia świadczy o tym, że gatunek ludzki nie powinien odżywiać się zbożem.
U części osób gluten w nim zawarty jest traktowany jak trucizna, ponieważ w
naturalnych warunkach nie mieliśmy z nim kontaktu.
Niestety, wraz z procesem niszczenia obcego białka uszkodzeniu ulega błona
śluzowa przewodu pokarmowego, przez co upośledzone jest wchłanianie.
W rezultacie mamy do czynienia z wyniszczeniem i zespołami niedoboru wielu
witamin. Dodatkowo, po spłaszczeniu kosmków jelitowych zmniejsza się
powierzchnia jelita, co jeszcze bardziej upośledza przenikanie substancji
odżywczych.
Już z samego opisu choroby wynika że Ż.O. powinno przynieść poprawę stanu
zdrowia i jest tak rzeczywiście, ponieważ jest to dieta bezglutenowa.
Po rozpoczęciu żywienia objawy jelitowe ustępują praktycznie w ciągu kilku
dni - jeżeli oczywiście takowe występowały (pacjenci zwykle unikają
produktów zawierających gluten).
Stosunkowo szybko dochodzi również do wyrównania zaburzeń niedoborowych. W
ciągu kilku tygodni ustępuje anemia, zaczyna przyrastać masa ciała i
dochodzi do wzmocnienia. Żywienie optymalne zawiera duże ilości witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach i dlatego obserwuje się cofanie ewentualnych
awitaminoz.
Po kilku miesiącach diety, nawet u wyniszczonych dzieci, nie ma praktycznie
żadnych śladów choroby, co wykazują wszystkie badania diagnostyczne.
W żywieniu chorych powinno się zachować normalne zasady i proporcje, należy
jednak dostarczać produkty podrobowe i żółtka, których białko jest
najbardziej wartościowe. Dobowe spożycie białka powinno wynosić 1-2 g /kg
/m.c., choć początkowo może być to jeszcze więcej. W pierwszych miesiącach
diety można zaobserwować znaczny wzrost poziomy cholesterolu we krwi
(również LDL), co może niepokoić rodziców, ale w rzeczywistości jest
zjawiskiem bardzo korzystnym.
lek. med. Przemysław Pala
----------------------------------------------------
------------
Krystyna
> > Zakładając oczywiście, że "zboża są absolutnie niezbędną PODSTAWĄ
> > zdrowej diety" i że "tłuszcz zwierzęcy jest BE".
>
> Ponownie mogę Cię sparafrazować: słyszysz tylko siebie. :-(
Nieprawda. Przez większość mego życia żywiłam się zbożami z niewielkim
dodatkiem produktów zwierzęcych, zgodnie z piramidą żywienia, a nawet
własnym zawodem i własnymi obowiązkami z zakresu tzw. oświaty zdrowotnej,
także wizualnej (pielęgniarka 22 lata pracy). Niestety, i z powodów silnych
bólów i zawrotów głowy (nie mogłam nawet patrzeć na oczy, zwłaszcza ruchomy
obraz), dalsza praca stała się niemożliwa. Dyskopatia kręgów
szyjnych-operacja, miazdżyca naczyń mózgowych widoczna na dnie oka.
Po kilku latach cierpień i beradności lekarzy, na szczęście w końcu trafiłam
na dietę optymalną. 06.061998 r. "urodziłam" się ponownie. Bóle głowy
stopniowo łagodniały i po kilku miesiącach na DO ustały całkowicie (miałam
też zabiegi prądów selektywnych), a po 1,5 roku ustąpiły także zawroty
głowy. Teraz praktycznie nie wiem, co to ból. Niemal wszystkie dolegliwości
zniknęły w 100%. To zupełnie inne życie. Bez bólu, bez nerwicy, bez
depresji... a wszystko tylko dzięki zwykłej
(i niezwykłej) diecie optymalnej. Jak czytam czasem pl.sci.medycyna - to
ręce opadają... :(((
Rozwiązanie jest tak proste, a jednocześnie tak niemożliwe do przekazania
innym cierpiącym niepotrzebnie ludziom. Parę lat upłynęło zanim to
zrozumiałam, że pewnych rzeczy nie da się przyspieszyć...
--
Krystyna*Opty* [DO] od 06.1998 r.
Samo nagromadzenie faktów nie stanowi jeszcze nauki. Właściwym zadaniem
nauki jest ustalanie prawidłowości, następstwa i współwystępowania zdarzeń
za pomocą rozumowania opartego na eksperymencie. Galileusz
|