Data: 2008-06-30 04:47:58
Temat: Re: Agrest - i co dalej? :)
Od: "Mariusz" <m...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Nalewka agrestowa 35° (1,5 l)
> 1 kg agrestu
> 1 l spirytusu 70°
> 50 g rodzynków
> 0,30 kg cukru
> starta skórka z 1 cytryny
Rodzynki i cytryna nie są konieczne. Pewnie w zamyśle maja podnieść walory
smakowe nalewki, ale jeżeli przesadzimy z cytryną - dostaniemy cytrynówkę.
Polecałbym agrest saute, bez dodatków.
> Dojrzały agrest obrać z ogonków, rozgnieść lub lekko zmiksować w
> malakserze.
Nie ma potrzeby niczego zgniatać, czy miksować.
Uzyskaną miazgę wlać do butli, zalać spirytusem i dodać
> pozostałe składniki, zamieszać, przykryć naczynie i odstawić na 6
> miesięcy.
Stanowczo za długo! Po 2-3 tygodniach zazwyczaj zlewam 1 nalew i zasypuję
cukrem i zalewam wodą lub wódką.
Następnie nalewkę przecedzić przez gęste płótno lub flanelę i
> rozlać do butelek. Pić po kilku miesiącach.
> Nalewka ma barwę żółtozielonkawy,
No moja ma przeważnie kolor pastelowo-czerwony, można nawet powiedzieć -
różowy, ale na pewno nie zielony, czy zielonkawy.
charakterystyczny aromat i smak
> agrestowy. Zawartość cukru ok. 20%.
> Pije się ją o temp. 12-14oC
> Nalewki; Nowicki
Mariusz
|