Data: 2008-06-29 15:38:50
Temat: Re: Agrest - i co dalej? :)
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
rAniel pisze:
> Ja bardzo chętnie przeczytam przepis na nalewkę agrestową. Brzmi
> zachęcająco.
Nalewka agrestowa 35° (1,5 l)
1 kg agrestu
1 l spirytusu 70°
50 g rodzynków
0,30 kg cukru
starta skórka z 1 cytryny
Dojrzały agrest obrać z ogonków, rozgnieść lub lekko zmiksować w
malakserze. Uzyskaną miazgę wlać do butli, zalać spirytusem i dodać
pozostałe składniki, zamieszać, przykryć naczynie i odstawić na 6
miesięcy. Następnie nalewkę przecedzić przez gęste płótno lub flanelę i
rozlać do butelek. Pić po kilku miesiącach.
Nalewka ma barwę żółtozielonkawy, charakterystyczny aromat i smak
agrestowy. Zawartość cukru ok. 20%.
Pije się ją o temp. 12-14oC
Nalewki; Nowicki
--
pozdr. Jerzy
|