« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-04-13 18:06:06
Temat: Autorski przepis na rosółMam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-04-13 18:19:09
Temat: Re: Autorski przepis na rosółW dniu 2012-04-13 20:06, jerzy.n pisze:
> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
A konkretnie to jaki autor Cię interesuje?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-04-13 18:23:45
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia Fri, 13 Apr 2012 20:06:06 +0200, jerzy.n napisał(a):
> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
Duuuużżżoooo (tj. pół garnka) dobrej wołowiny (szponder, pręga, antrykot),
marchew (sporo), cebula przyprażona na sucho, pietruszka, por, sól, pieprz,
lubczyk, woda do pełna.
Wszystko oprócz pieprzu i lubczyku zagotować na intensywnym ogniu,
zmniejszyć płomień na minimum, odszumować płyn, przykryć garnek, gotować
"pyrkający" rosół 4 godziny, uzupełniając ubytek wody WRZĄTKIEM z czajnika.
10 minut przed zakończeniem gotowania dodać lubczyk i pieprz.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-04-13 18:34:24
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia 2012-04-13 20:06, niebożę jerzy.n wylazło do ludzi i marudzi:
> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
Trzeba by zacząć od tego: dobrą kurę złapać.
Ale czy Ty to potrafisz?
qr.a
--
nieustająco na wolności
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-04-13 18:38:42
Temat: Re: Autorski przepis na rosół
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1d9isv0knnva9.1sxr35r5ndk1l$.dlg@40tude.net...
> Duuuużżżoooo (tj. pół garnka) dobrej wołowiny (szponder, pręga, antrykot),
> marchew (sporo), cebula przyprażona na sucho, pietruszka, por, sól,
> pieprz,
> lubczyk, woda do pełna.
> Wszystko oprócz pieprzu i lubczyku zagotować na intensywnym ogniu,
> zmniejszyć płomień na minimum, odszumować płyn, przykryć garnek, gotować
> "pyrkający" rosół 4 godziny, uzupełniając ubytek wody WRZĄTKIEM z
> czajnika.
> 10 minut przed zakończeniem gotowania dodać lubczyk i pieprz.
A gdzie kura i jak Ty masz na imię ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-04-13 18:40:20
Temat: Re: Autorski przepis na rosół
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jm9qmo$tab$4@news.icm.edu.pl...
>W dniu 2012-04-13 20:06, jerzy.n pisze:
>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>
> A konkretnie to jaki autor Cię interesuje?
Autor to później :-)) przepisu jakiegos autorskiego szukam aby popisać sie
przed rodzina ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-04-13 18:43:18
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia 2012-04-13 20:23, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
> Dnia Fri, 13 Apr 2012 20:06:06 +0200, jerzy.n napisał(a):
>
>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>
> Duuuużżżoooo (tj. pół garnka) dobrej wołowiny (szponder, pręga, antrykot),
A moi na wołowinie to już bleeee
> marchew (sporo), cebula przyprażona na sucho, pietruszka, por, sól, pieprz,
Marchwi tyle, co pietruszki i selera. Przypalana cebula bezwarunkowo.
> lubczyk, woda do pełna.
Lubczyka nie potrzebujemy. A wody tyle, by przykryła mięcho plus 2-3 cm.
> Wszystko oprócz pieprzu i lubczyku zagotować na intensywnym ogniu,
> zmniejszyć płomień na minimum, odszumować płyn, przykryć garnek, gotować
> "pyrkający" rosół 4 godziny, uzupełniając ubytek wody WRZĄTKIEM z czajnika.
Najpierw popyrkać woła, wół się musi popyrkać zanim się wciepie warzywa.
Jakoś po godzinie tę włoszczyznę można wrzucić. I niech się dalej pyrya.
musi na bardzo małym ogniu, żeby bąble nie szły w garze.
I nie dopełniać wodą, póki się nie uwarzy (ludowy przesąd, ale
sprawdziłam - działa).
> 10 minut przed zakończeniem gotowania dodać lubczyk i pieprz.
Pieprz daję na początku, w ziarnach całych, plus ziele angielskie. Potem
już nie trzeba.
Ale i tak każdy ma swój rosół. Taki z domu rodzinnego, czasem plus.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-04-13 19:03:01
Temat: Re: Autorski przepis na rosół
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:jm9rje$o7j$3@inews.gazeta.pl...
> Dnia 2012-04-13 20:06, niebożę jerzy.n wylazło do ludzi i marudzi:
>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>
> Trzeba by zacząć od tego: dobrą kurę złapać.
> Ale czy Ty to potrafisz?
Prowokujesz, ale ja od łapania jestem słynny, nie kombinuj :-)) jak chcesz
mi rosól gotowac to sie objaw na priva ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-04-13 19:07:26
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia 2012-04-13 21:03, niebożę jerzy.n wylazło do ludzi i marudzi:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:jm9rje$o7j$3@inews.gazeta.pl...
>> Dnia 2012-04-13 20:06, niebożę jerzy.n wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>
>> Trzeba by zacząć od tego: dobrą kurę złapać.
>> Ale czy Ty to potrafisz?
> Prowokujesz, ale ja od łapania jestem słynny, nie kombinuj :-)) jak
> chcesz mi rosól gotowac to sie objaw na priva ...
Privatnie gotuję rosół qrzy zaawansowanym.
qr,a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-04-13 19:18:44
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia Fri, 13 Apr 2012 20:38:42 +0200, jerzy.n napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1d9isv0knnva9.1sxr35r5ndk1l$.dlg@40tude.net...
>> Duuuużżżoooo (tj. pół garnka) dobrej wołowiny (szponder, pręga, antrykot),
>> marchew (sporo), cebula przyprażona na sucho, pietruszka, por, sól,
>> pieprz,
>> lubczyk, woda do pełna.
>> Wszystko oprócz pieprzu i lubczyku zagotować na intensywnym ogniu,
>> zmniejszyć płomień na minimum, odszumować płyn, przykryć garnek, gotować
>> "pyrkający" rosół 4 godziny, uzupełniając ubytek wody WRZĄTKIEM z
>> czajnika.
>> 10 minut przed zakończeniem gotowania dodać lubczyk i pieprz.
>
> A gdzie kura i jak Ty masz na imię ?
Kura do czego? Do wołowego rosołu??? - profanacja.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |