Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Qrczak <q...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Autorski przepis na rosół
Date: Fri, 13 Apr 2012 20:43:18 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <jm9s46$sf9$1@inews.gazeta.pl>
References: <jm9q4g$di0$1@usenet.news.interia.pl>
<1d9isv0knnva9.1sxr35r5ndk1l$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 84-10-224-103.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1334342598 29161 84.10.224.103 (13 Apr 2012 18:43:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 13 Apr 2012 18:43:18 +0000 (UTC)
X-User: qrka
In-Reply-To: <1d9isv0knnva9.1sxr35r5ndk1l$.dlg@40tude.net>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.23) Gecko/20110920
Thunderbird/3.1.15
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:344727
Ukryj nagłówki
Dnia 2012-04-13 20:23, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
> Dnia Fri, 13 Apr 2012 20:06:06 +0200, jerzy.n napisał(a):
>
>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>
> Duuuużżżoooo (tj. pół garnka) dobrej wołowiny (szponder, pręga, antrykot),
A moi na wołowinie to już bleeee
> marchew (sporo), cebula przyprażona na sucho, pietruszka, por, sól, pieprz,
Marchwi tyle, co pietruszki i selera. Przypalana cebula bezwarunkowo.
> lubczyk, woda do pełna.
Lubczyka nie potrzebujemy. A wody tyle, by przykryła mięcho plus 2-3 cm.
> Wszystko oprócz pieprzu i lubczyku zagotować na intensywnym ogniu,
> zmniejszyć płomień na minimum, odszumować płyn, przykryć garnek, gotować
> "pyrkający" rosół 4 godziny, uzupełniając ubytek wody WRZĄTKIEM z czajnika.
Najpierw popyrkać woła, wół się musi popyrkać zanim się wciepie warzywa.
Jakoś po godzinie tę włoszczyznę można wrzucić. I niech się dalej pyrya.
musi na bardzo małym ogniu, żeby bąble nie szły w garze.
I nie dopełniać wodą, póki się nie uwarzy (ludowy przesąd, ale
sprawdziłam - działa).
> 10 minut przed zakończeniem gotowania dodać lubczyk i pieprz.
Pieprz daję na początku, w ziarnach całych, plus ziele angielskie. Potem
już nie trzeba.
Ale i tak każdy ma swój rosół. Taki z domu rodzinnego, czasem plus.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
|