Data: 2002-09-04 11:59:22
Temat: Re: BESZAMEL- przepisy
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <j...@i...pl> napisał (a):
> BESZAMEL 1- klasyczny
Z braku Władysława - sprostuję. :-)
To nie beszamel, a sos biały, czyli podstawa do innych sosów.
Dość częsty błąd, powtarza się w książkach kucharskich. Sam
też tak mówiłem.
Sos beszamelowy robi się rozprowadzając zasmażkę bulionem i
dopiero do tego można dodawać np. mleko lub śmietany, sera,
gałki muszkatałowej. Można też zaciągnąć żółtkiem lub ubitymi
całymi jajami.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
k...@b...tk Stranded in my mind
www.brywczynski.tk Electric raven met me there
GG:1528179 To see what we could find
|