Data: 2000-03-11 00:04:02
Temat: Re: BEZY
Od: "Michal R. Hoffmann" <m...@k...org.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett wrote:
> Ktos prosil mnie prywatnie o przepis na bezy, wiec podam i tu:
>
> BEZY
> 6 bialek
> 1 szklanka cukru (250 gr)
> Ubic bialka az beda puszyste, dodac powoli 2/3 ilosci cukru. Ubijac
> przez 3 minuty, az lsniace i geste jak krem. Dodac reszte cukru, juz bez
> ubijania, wymieszac lyzka, wlozyc mase do worka cukierniczego i wyciskac
> ksztalty na posmarowanej blasze. Piec 1.5 godziny w 135C/275F az bezy
> zmienia kolor. Ja lubie chrupkie w srtodku, nie ciagnace, wiec po
> poltorej godzinie wylaczam cieplo, i zostawiam bezy w zamknietym
> piekarniku do wystygniecia.
> Z jakiegos powodu (nie wiem, dlaczego, ale zawsze dziala) wymieszanie
> tej 1/3 cukru na koncu, bez ubijania,powoduje, ze bezy nie siada.
> Magdalena
ja lubie, jak sa troche lepiace w srodku, moja Mama tak potrafi zrobic :)
Z tego co wiem, to kwestia dobrania temperatury. Swoja droga, do bialek
mozna dodac troche soku cytrynowego - maja fajny smak. Albo wiorki
kokosowe, ale to jak juz wszystko jest ubite - pycha!
pozdrawiam,
--
misiek
*** IRC: nbrasil ICQ UIN: 3620591 | Michal R. Hoffmann ***
*** <mailto:misiek@knm.org.pl> | PO Box 41 ***
*** http://www.kki.net.pl/mis | 71-119 Szczecin 35 ***
*** -= member of: KNM, ZUKiH, HCKU =- | POLAND ***
----------- Money sometimes oils the wheel of justice -------------
|