Data: 2000-12-29 12:32:15
Temat: Re: Babeczki
Od: "Barbara Olszewska" <b...@f...buy.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3A4D36C0.47BA6022@west.net...
> Chcialabym zrobic babeczki na Sylwestra. Mam dobry przepis na ciasto,
> ale nie mam pomyslow na "nadzienie" poza musem czekoladowym z wisnia lub
> kaimakiem czekoladowym z orzechem. Czy ktos moze podrzucic jakies
> pomysly? Chodzi mi o slodkie babeczki.
> Dzieki
> Magdalena Bassett
Krem Brulee i babeczki ( przepis za Wysokimi Obcasami) 20 szt (wieksze
foremki)
Krem:
2 szklanki smietany 36 %
4 jajka
4 łyzki cukru
1 laska wanilii
brazowy cukier trzcinowy mniej wiecej 1 lyzeczka na babeczke
Babeczki:
4 lyzki cukru pudru
1 kostka masla
2 szklanki maki
1 lyzeczka cukru waniliowego
2 zoltka
Cukier, maslo, make posiekac na stolnicy dodac zoltka i cukier waniliowy.
Zagniesc ciasto
Foremki do babeczek wyklejac cienko ciastem i zapiec na jasnozloto (temp.
160°)
Skladniki kremu wymieszac ze soba (nie ubijac) Wlac do podpieczonych
babeczek ( jeszcze w foremkach) Wstawic na 10-15 min do pieca
Wyjac posypac cukrem trzcinowym i zapiec ponownie w bardzo goracym
piekarniku (200°) az cukier sie rozpusci.
Najlepiej zjesc zaraz po upieczeniu nie nadaja sie do przechowywania.
B.O.
|