Data: 2013-07-12 13:15:18
Temat: Re: Babka cytrynowa jak od Sowy
Od: Feniks z popiołów <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-07-10 09:40, Qrczak pisze:
>
> A może oni nasączają dodatkowo?
> Cytrynowe ciasto Neli Rubinstein jest naprawdę fajnie cytrynowe (choć
> ilość soku i skórki można zwiększyć) i nie jest suche.
> Przepis daję z netu, bo jestem daleko od domu:
> http://waniliowo.blogspot.com/2010/01/ulubione-ciast
o-cytrynowe.html
Z tym nasączeniem cytrynowym lukrem to był strzał w dziesiątkę, właśnie
o ten efekt chodzi. Nawet skórka od babki nabrała fajnego ciemniejszego
koloru od tego, a aromat rzeczywiście rozchodzi się po całym domu. Muszę
jeszcze dopracować konsystencję samego lukru. Nie może być zbyt gęsty,
bo za dużo go pozostaje po wierzchu. IMO wystarczy go podgrzewać aż do
rozpuszczenia się cukru w soku z cytryny.
A, tłuszczu dałam pół na pół - masła z olejem.
Dzięki Qro. I wszystkim, którzy chcieli pomóc też dziękuję.
W ramach podziękowań po kawałku dla każdego:
http://imageshack.us/f/19/5ydz.jpg/
Ewa
|