Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Baklazany...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Baklazany...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-20 15:08:56

Temat: Baklazany...
Od: "orio" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

napiszcie prosze jaka potrawe mozna 'prosto i smacznie' przyrzadzic
z tej 'roslinki'...
pozdrawiam...
orio


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-03-20 22:39:58

Temat: Re: Baklazany...
Od: "skie" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Np mozna podsmazyc 2 min na oliwie, doprawic i do zaroodpornego z innymi
wazywami, beszamelem... Dobre sa tez jako skladnik salatek, ale tez trzeba
troche podsmazyc, zblanszowac.
W kulinarnym dodatku do ELLE sa nadziewane. Tez niezy pomysl.
"orio" <o...@w...pl> wrote in message
news:b5clen$ip7$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> napiszcie prosze jaka potrawe mozna 'prosto i smacznie' przyrzadzic
> z tej 'roslinki'...
> pozdrawiam...
> orio
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-21 04:42:43

Temat: Re: Baklazany...
Od: "PEPE" <p...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "orio" <o...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b5clen$ip7$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> napiszcie prosze jaka potrawe mozna 'prosto i smacznie' przyrzadzic
> z tej 'roslinki'...
> pozdrawiam...
> orio


...doniesienia agencyjne:
* Setki muzułmanów pielgrzymują do pewnego domu w indyjskiej
miejscowości Mendhasal, którego mieszkanka po rozcięciu bakłażana
ujrzała słowo "Allah" ułożone z pestek.


pozdro
pp



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-21 11:33:19

Temat: Re: Baklazany...
Od: "orio" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

buuuu...baklazany sa nielubiane?...spodziwalam sie zatrzesienia przepisow...
no coz sama cos wymysle...
moze usmaze - skie (dzieki! :-))...
policze pestki - PEPE (dowciapny ;-))

pozdrawiam...orio


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-21 11:53:07

Temat: Re: Baklazany...
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



orio:
> buuuu...baklazany sa nielubiane?...spodziwalam sie zatrzesienia przepisow...
> no coz sama cos wymysle...
> moze usmaze - skie (dzieki! :-))...

a w archiwum ty była?
Ja lubię bakłażany, na przykład.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-21 12:16:35

Temat: Re: Baklazany...
Od: "Dorota***" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


kuchnia grecka - paputzaki
To bakłażnay nadziewane mięsem
Djorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-21 13:08:27

Temat: Re: Baklazany...
Od: "anet" <a...@t...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "orio" <o...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b5clen$ip7$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> napiszcie prosze jaka potrawe mozna 'prosto i smacznie' przyrzadzic
> z tej 'roslinki'...
> pozdrawiam...
> orio
>

M u s a k a :
. 800 g mielonego mięsa, najlepiej wieprzowiny
. 1,5 kg bakłażanów
. 2 cebule
. 300 g ziemniaków
. 4 pomidory
. 2 ząbki czosnku
. szklanka białego wytrawnego wina (może być woda)
. 5 łyżek oleju
. 2 łyżki mąki
. 75 g startego żółtego sera
. sól, pieprz
s o s b e s z a m e l o w y:
. 40 g margaryny
. 40 g mąki
. 2 szklanki mleka
. gałka muszkatołowa
. sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. Cebulę
i czosnek posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso (chwilę
smażyć) i pomidory. Zalać winem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do
odparowania sosu. Osobno na łyżce oliwy podsmażyć ziemniaki.
Bakłażany umyć i osuszyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry, lekko oprószyć
solą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie bakłażany starannie osuszyć
ręcznikiem, oprószyć mąką. Podsmażyć z obu stron na oliwie na złoty kolor.
Osączyć z tłuszczu.
Przygotować beszamel. Margarynę rozpuścić, dodać mąkę. Chwilę smażyć,
uważając aby mąka się nie przyrumieniła. Sos rozprowadzić zimnym mlekiem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować na małym
ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawić.
Oliwą nasmarować żaroodporne naczynie i układać w nim warstwami; bakłażany,
ziemniaki, mięso, każdą warstwę polewać sosem (powinno być kilka warstw, na
wierzchu bakłażany i beszamel). Posypać startym serem. Piec 45 minut w
piekarniku rozgrzanym do 200o C.

Anet



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-21 14:33:22

Temat: Re: Baklazany...
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

orio wrote:
> buuuu...baklazany sa nielubiane?...spodziwalam sie zatrzesienia przepisow...

ja lubie. ale o tej porze roku?

polecam: http://puszkkka.spinacz.pl/zaawansowana.php3
zaznacz na lewej liscie "baklazany", dostaniesz 60 przepisow. czy to juz
zatrzesienie czy nadal za malo? :)

pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-21 21:37:52

Temat: Re: Baklazany...
Od: "orio" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3E7AFD23.9000205@ukbf.fu-berlin.de...
> a w archiwum ty była?
> Ja lubię bakłażany, na przykład.
>
> Waldek
>
hmmm...archiwum...a gdzie to cudo?
szkoda ze nie napisales w jakij wersji ty je lubisz :-/
orio


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-03-21 21:41:01

Temat: Re: Baklazany...
Od: "orio" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:3E7B22B2.84B64790@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
> orio wrote:
> > buuuu...baklazany sa nielubiane?...spodziwalam sie zatrzesienia
przepisow...
>
> ja lubie. ale o tej porze roku?
>
> polecam: http://puszkkka.spinacz.pl/zaawansowana.php3
> zaznacz na lewej liscie "baklazany", dostaniesz 60 przepisow. czy to juz
> zatrzesienie czy nadal za malo? :)
....
a zwlaszcza o jakiej porze roku przyrzadzasz?
w markecie wszak teraz...zatrzesienie!
dzieki za adres...juz sie tam zapuszczam...orio


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pierogi
Domowy wyrob wedlin
ocet balsamiczny
Bosch MUM 4655
moulinex

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »