Data: 2003-07-31 21:03:13
Temat: Re: Barszcz Czerwony - ??? tradycja
Od: "" <h...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ja robie barszczy tylko i wyłącznie BEZ zakwasu który moim zdaniem zabija
naturalny smak tej pysznej zupki.
2kg. wiekszych buraków, obrane i pokrojone w plastry
mięcho na wywar, najlepsza jest wieprzowina, żeberka albo drób
marchewka
przyprawy
ocet
ew. śmietanka na koniec.
Robisz wywar wkładając mięcho i marchewke, kiedy sie zagotuje doprawiasz solą i
jarzynką, gotuj mięso do miękkości potem wyjmij, marchewka nie jest potrzebna
ale możesz ją użyć na końcu każdemu do talerza. Do tego wywaru wkładasz
pokrojone buraki i od razu wlewasz 3-4 łyżki stołowe octu, koniec jest
najważniejszy to NIE może sie gotować bo straci kolor na ceglasty. Wszystko
musi tylko chwileńke bulknąć i gotowe. Jezeli nie lubi sie wyraźniego posmaku
octu można bo zbić śmietaną. Do tego jajko, biała kiełbaska albo ziemniaki
ugotowane osobno, boskie z kapuśniaczkami :)
P.S testowane wielokrotnie, bez reklamacji, no może że za mało zrobione ;)
smacznego :)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|