Data: 2002-11-04 22:52:54
Temat: Re: Bedzie bigos
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Agata Solon" <a...@p...onet.pl> a écrit dans le message de news:
aq6rd9$46l$...@n...tpi.pl...
>
coupé
> Teraz kapusta zapasteryzowana w sloikach czeka sobie. Surowka z jablkiem i
> cebula juz byla wczoraj do kotletow cielecych, taka proscizna a niebo w
> gebie.
coupé
> Stosuje zasade "pol na pol", dotyczy ona proporcji
> kapusty kiszonej i slodkiej, mies bialych i czerwonych, wina bialego i
> czerwonego, sliwek i grzybow suszonych.
coupé
> Szynka o mocnym, zdecydowanym zapachu wedzonki ma
> pierwszenstwo przed kielbasa. Zawsze dodaje na samym poczatku kosc ze
> schabu, na ktorej jest sporo resztek miesa. Gdy sie rozpada kosci usuwam a
> mieso wrzucam z powrotem.
> Dodaje tez kawalek wedzonego chudego boczku
coupé
> Zawiera on tez sporo cebuli i czosnku. W przedostatni dzien daje namoczone
grzyby a w ostatni sliwki suszone oraz
> aromatyczne ziola, zwlaszcza tymianek i oregano. Nie zawadzi tez odrobina
> pikanterii - tabasco albo chili. Inne skladniki to sok pomidorowy albo
> pomidory z puszki, chyba ze swieze sa jeszcze do rzeczy, lisc laurowy,
ziele
> angielskie, pieprz.
coupé
> No, w sumie chyba nic nowego. Jutro przystepuje do aktu
> tworczego.
>
A jablka ? Co z jablkami ?
Ewcia
ps. no i rodzynki, nie zapomnij o rodzynkach...
(jezeli mozliwe, moczonych w rumie:)
--
Niesz !
|