Data: 2009-04-14 13:44:15
Temat: Re: Biała kiełbacha - rarrytas
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 14 Apr 2009 00:41:49 +0200, yapann napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:sawrn52mmi9z.1dohda23vhw58.dlg@40tude.net...
>
>> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/068511fec375256b
.html
>> Biała kiełbasa pieczona (ulubiona - mojego TŻ) na pierwszym planie.
>
> toś mi narobiła na tę białą apetytu, to teraz dawaj ino tu przepisa, jak
> najlepiej tę białą zrobić (najlepiej a'la "biała dla opornych" - czyli dla
> niewprawnych i kiełbasoróbstwem niedotkniętych)
> W dzieciństwie taką jadało się - i wojna o półmisek była na największe
> widelce
Dopisuję, jak upiec:
W naczyniu do zapiekania zeszklić cebulę grubo pokrojoną (wzdłuż) na
oleju/smalcu, na to włożyć surową kiełbasę w wianku (nie rozcinać, bo po
rozcięciu wypłynie nadzienie), podsmażyć chwilę, polać tłuszczem wybranym
spod spodu, obłożyć cebulą, wlac kilka łyżek wody, przykryć, wstawić do
piekarnika (ok. 150 st) na jakieś 40 minut lub dłużej (zal. od ilości
kiełbasy) - pod koniec odkryć i dopiec w 160-170 st do lekkiego
przyrumienienia, tłuszcz ma syczeć.
W połowie pieczenia przewrócić warstwę wierzchnią na spód. Ewentualnie piec
dłużej, bo to zależy od ilości.
Po przyrumienieniu wyjąć i przykryć, aby nie obsychała stygnąc. Po lekkim
wystudzeniu pod przykryciem, ułożyć w salaterce lub na głębokim półmisku w
piramidkę, polać sosem z pieczenia i obłożyć cebulką.
--
"Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
;-PPP
|