Data: 2016-10-11 23:30:14
Temat: Re: Białka
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 11 Oct 2016 23:16:49 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2016-10-11 o 18:41, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 28 Sep 2016 08:53:23 +0200, bbjk napisał(a):
>>
>>> Prośba o inspirację: zostało mi ok. 10 surowych białek, co z nich
>>> zrobić? Odpowiedź byłaby banalna, gdyby miało to być coś słodkiego:
>>> bezy, nugat, spód do Pawłowej etc.
>>> Ale nie, ma nie być słodkie. Już jestem zdecydowana w desperacji po
>>> prostu ugotować je w woreczku do mrożonek na twardo i podrobić w sałatkę
>>> jajeczną wraz z kompletnymi pobratymcami. Liczę jednak na lepsze pomysły.
>> A musisz z nich coś OD RAZU robić? Przymus jakiś?
>> Zamroź, kobieto, w porcjach (np. po 2), do czasu aż będą potrzebne na coś
>> konkretnego, słodkiego czy nie, ale z sensem.
>>
>> Ja mrożę, jednak jeśli mam warunki i czas, to od razu robię z nich blaty do
>> tortu bezowego dobrze wysuszone, które przechowuję w kredensie, w pudełku
>> (dla bezpueczeństwa, bo kruche), jeden na drugim, zawinięte każdy osobno w
>> papier do pieczenia oraz kilka warstw folii kuchennej. Trzymają się i rok
>> bez żadnego uszczerbku na wyglądzie, smaku czy aromacie. Są jak znalazł na
>> mniej lub bardziej przewidziane okazje, kiedy sił i/lub czasu nie staje na
>> robienie tortu daquoise czy pavlovej ab ovo (nomen omen). W kluczowym
>> momencie poozostaje tylko krem ukręcić i blaty nim przełożyć. 10 minut
>> roboty.
>> Czasem zdarzy się blat mniej udany (niekształtny, pęknięty itp), to go też
>> przechowuję i - pokruszony dekoracyjnie - służy do posypywania lodów w
>> pucharkach albo babeczek z owocami i bitą śmietaną itp.
>> Aha, i Wnusia bardzo lubi pogryzać sobie kawałek takiego bezowego blacika.
>> Wszelkie inne specjały się chowają.
>>
>> PS. Nie, jeszcze nie wracam. Spoko. Króluj. Ja mam co robić. Tyle że mnie
>> Twój brak inwencji tak poraził, że wytrzymać było trudno, kiedy zajrzałam
>> tu po miesiącu 333333-]
> Ikselka, gdzie balujesz?
Po Krakowach, Warszawach i Chicagach oraz w domu przy serach :-)))
|