Data: 2004-03-11 10:12:24
Temat: Re: Biały ser własnej roboty
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <c2pcv3$gbe$1@atlantis.news.tpi.pl> Anet wrote:
>
>> Tyle, że sprawdź czy śmietana jest kwaśna i czy zawiera bakterie
>> mlekowe. Inaczej dodawanie jej nie ma większego sensu. Jeżeli
>> chcesz mieć ser tłusty, to dodaj jej więcej. Na koniec --- z mleka
>> UHT raczej Ci mleko kwaśne nie wyjdzie.
>>
>> Władysław
>
> Nie mam składu na śmietanie i skąd ja mam wiedzieć czy ona takowe
> bakterie posiada? Może ktoś wie jaka śmietana posiada ja na pewno.
Zwykle na śmietanie podany jest skład. Z tych które znam wchodzi w grę
śmietana Piątnicy "do sałatek" (o ile pamiętam 12% w biało-zielonych
kubełkach) oraz śmietana 12% marki Milko (tej w tym celu jeszcze nie
używałem). Obie mają na opakowaniu informację o zakwaszeniu żywymi
bakteriami.
Władysław
|