Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kamas" <m...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bigos
Date: Wed, 19 Sep 2001 07:55:53 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 26
Message-ID: <9o9c6j$cj8$1@news.tpi.pl>
References: <9o8abc$5v6$1@Gambit.Gubernat.NET>
NNTP-Posting-Host: ph90.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1000879123 12904 217.99.192.90 (19 Sep 2001 05:58:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Sep 2001 05:58:43 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:69618
Ukryj nagłówki
Użytkownik "kris" <k...@t...net> napisał w wiadomości
news:9o8abc$5v6$1@Gambit.Gubernat.NET...
> Bede robil bigos poraz pierwszy w zyciu
> Poprostu nigdy nie gotowalem tej strawy bo wydawalo mi sie ze to jest
zmudne
> i dlugo trwa
No cóż...jeśli bigos ma być smaczny, to musi długo trwać.U mnie w domu robi
się go tak:
Kapustę pół na pół kwaśną i słodką. Mięso różne i wędliny; ma być tego tyle
co kapusty słodkiej i kiszonej razem. Sporo smalcu. ( stare polskie
przysłowie mówi że, " kapusta wtedy dobra, kiedy tłusta" ), garść suszonych
śliwek i trochę suszonych grzybów, przyprawy. ( sól, pieprz, kminek,
majeranek ). Dusić tak długo, aż bigos zbrązowieje, trwa to kilka godzin,
można to robić na raty. Aha.. kapustę kiszoną odcisnąć i wypłukać, aby bigos
nie był zbyt kwaśny, zawsze można w czasie duszenia tego odciśniętego kwasu
w razie potrzeby dolać. pod koniec duszenia często mieszać, bo ma skłonność
do przypalania się.
Smacznego.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir Jan Marusiński
|