Data: 2001-09-19 05:55:53
Temat: Re: Bigos
Od: "Kamas" <m...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "kris" <k...@t...net> napisał w wiadomości
news:9o8abc$5v6$1@Gambit.Gubernat.NET...
> Bede robil bigos poraz pierwszy w zyciu
> Poprostu nigdy nie gotowalem tej strawy bo wydawalo mi sie ze to jest
zmudne
> i dlugo trwa
No cóż...jeśli bigos ma być smaczny, to musi długo trwać.U mnie w domu robi
się go tak:
Kapustę pół na pół kwaśną i słodką. Mięso różne i wędliny; ma być tego tyle
co kapusty słodkiej i kiszonej razem. Sporo smalcu. ( stare polskie
przysłowie mówi że, " kapusta wtedy dobra, kiedy tłusta" ), garść suszonych
śliwek i trochę suszonych grzybów, przyprawy. ( sól, pieprz, kminek,
majeranek ). Dusić tak długo, aż bigos zbrązowieje, trwa to kilka godzin,
można to robić na raty. Aha.. kapustę kiszoną odcisnąć i wypłukać, aby bigos
nie był zbyt kwaśny, zawsze można w czasie duszenia tego odciśniętego kwasu
w razie potrzeby dolać. pod koniec duszenia często mieszać, bo ma skłonność
do przypalania się.
Smacznego.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir Jan Marusiński
|