Data: 2005-01-25 10:32:09
Temat: Re: Bigos
Od: "Przyklejka>" <hariett@USUN_TOgazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Jacek" <j...@o...de> napisal
>A jaki macie przepis na super smaczny polski bigos? Prosze o przepisy!
Moze skorzystaj z " relacji na zywo" na temat gotowania bigosu przez Joanne
Duszczynska
http://tinylink.com/?a3cJPJUIdd
Ja natomiast bigos robie w ten sposób.
1,5 kg kiszonej kapusty
1kg-1,5 kg miesa róznego( moze byc karczek, kawalek wolowinki, kawalek
pregi, brzuszek co tam masz pod reka)
Kapuste lekko kroje, zeby bylo latwiej jesc ( nie lubie takich dlugich
wlosów kapuscianych) , zalewam woda ( nie zaduzo) i gotuje z dodatkiem
pieprzu w ziarenkach, ziela ang, listka laurowego i 2-3 grzybów suszonych. W
miedzyczasie kroje miesa w kostke i po kolei , kazde osobno obsmazam na
oleju oprócz wolowiny . Wolowine gotuje w oddzielnym garnku do miekkosci (
dlatego ze wymaga dluzszego gotowania niz inne miesa). Podsmazone mieso
wrzucam do kapusty i dalej gotuje do miekkosci. Jak wolowina miekka ,
dorzucam do bigosu razem z woda z gotowania. Doprawiam na koniec vegeta,
sola , pieprzem do smaku.
--
Kasia
|