Data: 2005-01-25 15:32:53
Temat: Re: Bigos
Od: s...@o...pl (Joanna)
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ja natomiast bigos robie w ten sposób.
> 1,5 kg kiszonej kapusty
> 1kg-1,5 kg miesa róznego( moze byc karczek, kawalek wolowinki, kawalek
> pregi, brzuszek co tam masz pod reka)
>
> Kapuste lekko kroje, zeby bylo latwiej jesc ( nie lubie takich dlugich
> wlosów kapuscianych) , zalewam woda ( nie zaduzo) i gotuje z dodatkiem
> pieprzu w ziarenkach, ziela ang, listka laurowego i 2-3 grzybów suszonych.
W
> miedzyczasie kroje miesa w kostke i po kolei , kazde osobno obsmazam na
> oleju oprócz wolowiny . Wolowine gotuje w oddzielnym garnku do miekkosci (
> dlatego ze wymaga dluzszego gotowania niz inne miesa). Podsmazone mieso
> wrzucam do kapusty i dalej gotuje do miekkosci. Jak wolowina miekka ,
Kasiu, a nie odciskasz kapusty przynajmniej czesciowo z kwasu przed
polaczeniem jej z miesem?
> dorzucam do bigosu razem z woda z gotowania. Doprawiam na koniec vegeta,
> sola , pieprzem do smaku.
Pozdrawiam
Aska
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|